Володимир Путін в кроці від Кремля — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Володимир Путін в кроці від Кремля

Енергетика
902
Прем'єр-міністр Росії Володимир Путін виграє президентські вибори в першому турі. Друге місце утримує голова російської Компартії Геннадій Зюганов, за третє йде боротьба між Михайлом Прохоровим і Володимиром Жириновським, на останньому місці залишився Сергій Миронов. Спостерігачі від Партії регіонів відзначають небувало високу явку виборців і хорошу організацію виборчого процесу. Втім, частина кандидатів стверджують, що це не так.
І за першими даними центрвиборчкому РФ, і за екзит-полами Всеросійського центру вивчення громадської думки (ВЦВГД) (опитування проводилося на 1 тис. виборчих дільницях в 63 регіонах Російської Федерації), Володимир Путін виграв вибори в першому турі. Він набирає 58,3%. За Геннадія Зюганова проголосували 17,7%, за Михайла Прохорова - 9,2%, за Володимира Жириновського - 8,5% і за Сергія Миронова - 4,8%.
У штабі прем'єр-міністра Росії настрій був піднесеним. За відсутності Володимира Путіна з головами регіональних штабів за допомогою відеоконференції спілкувався голова передвиборного штабу кандидата Станіслав Говорухін. Він сказав про те, що "порушення, про які зараз будуть говорити суперники Володимира Путіна, просто сміхотворні". Потім начальник штабу доповів, що розмовляв з Путіним телефоном і зафіксував у того настрій "чудовий, бойовий".
Привітати кандидата в Москві на Манежній площі збираються тисячі його прихильників. Володимир Путін приїхав на мітинг в супроводі Дмитра Медведєва - нагадаємо, що також вдвох вони приїхали на мітинг своїх прихильників в 2008 році. Президентом тоді обрали Медведєва, а мітинг проходив з іншого боку Кремля, на Васильєвському узвозі. Путін і Медведєв подякували прихильникам, а кандидат в президенти особливо відзначив тих, "хто сказав" так "великій Росії". Нинішню кампанію він назвав не просто виборами, а тестом на самостійність, який народ і пройшов. Перемогу Володимир Путін назвав "чистою".
Лідер КПРФ Геннадій Зюганов, який посів друге місце, вітати Володимира Путіна не став, назвавши вибори "нелегітимними, нечесними, непрозорими". Перебіг виборчої кампанії піддав критиці і Михайло Прохоров, який заявив про те, що вибори не були чесними. Проте в ЛДПР і "Справедливій Росії" кореспондентам "Комерсанта" заявили, що ці вибори були чистішими, ніж парламентська кампанія минулого року. "Хвиля протестів дала про себе знати, багато членів дільничних виборчкомів зрозуміли, що відбулася переоцінка цінностей і суттєва зміна ставлення росіян до виборів. Порушень менше", - заявив керівник апарату ЛДПР, депутат Держдуми РФ Олексій Діденко. Лідер партії "Справедлива Росія" Микола Левич, оцінюючи нинішню виборчу кампанію, припустив, що "було зроблено дуже важливий крок до подолання страху перед начальством, крім того, публічна політика стала привабливою для громадян".
У штабі Сергія Миронова в цілому були налаштовані благодушно. Кандидат говорив про те, що, за його спостереженнями, вибори пройшли набагато спокійніше, ніж думські, партія не фіксувала великої кількості порушень. А "Комерсанту" Миронов зізнався, що ніякої інтриги в голосуванні для партії і нього особисто не було: "Путін перемагає в першому турі". Одну інтригу Миронов таки назвав "Комерсанту": "Прохоров набирає більше, ніж Жириновський". Втім, він зазначив, що це - не результат боротьби ідей і програм кандидатів: "Єдина причина - ефект новизни".
Прохоров дійсно вчора до пізнього вечора боровся з Жириновським за третє місце. Їх розділяли частки відсотка, але відзначимо, що станом на вечір вчорашнього дня були підраховані східні регіони країни, в яких позиції Володимира Жириновського традиційно сильні. У Москві і Санкт-Петербурзі підрахунки тільки починалися.
Михайло Прохоров приїхав в клуб "Ріка" на Берсеневській набережній о 19.30. "Комерсанту" Михайло Прохоров сказав, що він "втомився": "Було три тяжкі місяці роботи. Але почуття задоволення є". Сьогодні Прохоров має намір зайнятися узагальненням порушень на виборах. Як він учора повідомив, в його штаб надійшло 8 тис. повідомлень, половина з яких потребують вивчення. При цьому кандидат зазначив, що особливо складна ситуація щодо порушень була в Москві і Санкт-Петербурзі. У найближчі місяці Прохоров має намір зосередитися на створенні своєї партії: "При будь-якому результаті вважаю, що ми перемогли, тому що нові небайдужі люди будуть формувати нову політичну силу". А він сказав, що оцінює свій досвід участі в президентських виборах як "неоціненний і дуже важливий". "Далі готовий боротися, але спочатку - за суттєве представництво моєї партії в парламенті", - підсумував Прохоров.
Близько дев'ятої вечора в його штаб приїхали телеведуча Ксенія Собчак і голова фонду "Місто без наркотиків" Євген Ройзман, які розповідали про численні порушення на виборах. При цьому Собчак обурювалася, що урок виборів до Держдуми, після яких народ вийшов на вулиці, владу нічому не навчив.
Народний депутат Василь Грицак (Партія регіонів), якого в ролі міжнародного спостерігача на вибори запросив голова центрвиборчкому Росії Володимир Чуров, відзначив високу організацію виборчого процесу та надзвичайно високу активність виборців. "Ми були на п'яти дільницях у Москві, потім виїхали в Московську область. У місті Корольові на 3:00 дня проголосувало близько 70% виборців, - розповів Грицак. - Я розмовляв з представниками опозиційних кандидатів Зюганова, Прохорова... Вони стверджують, що говорити про фальсифікації виборів у них немає підстав".
Високу явку продемонстрували і російські громадяни в Україні, зокрема ті, хто вирішив проголосувати в Києві, в будівлі генконсульства РФ, де розташована виборча дільниця N5260. Вже зранку там було багатолюдно - черга бажаючих віддати свій голос за кандидата на пост президента Росії тягнулася від входу в генконсульство на вулиці Ластовського до вулиці Кутузова. Щоб отримати свій бюлетень, доводилося стояти в черзі не менше 40 хвилин - на грудневих виборах до Держдуми РФ і президентських виборах 2008 року нічого подібного не спостерігалося. Всього, за даними посольства РФ в Україні, тільки в Києві проголосувало понад 2 тис. росіян, що більш ніж в два рази перевищує кількість людей, які взяли участь у виборах до Держдуми в грудні 2011 року.
Громадяни Росії, які прийшли голосувати, втім, ні здивування, ні обурення не висловлювали. Майже все знімали чергу на мобільні телефони. Багато хто прийшов цілими сім'ями - вони фотографувалися поруч з встановленим біля генконсульства російським прапором. Про політику в черзі не говорили.
Втім, на політичну тему висловився посол РФ Михайло Зурабов, який на прохання журналістів прокоментував перспективи перепідписання українсько-російського газового контракту. Його появу він прогнозує не раніше другої половини цього року, після того як незалежні експерти проведуть оцінку української газотранспортної системи. Цю заяву Зурабова в українській опозиції розцінили як сигнал. "Заява посла Росії переконує, що російська влада піде на зміну позиції в газовому питанні лише після отримання можливості контролювати українську ГТС", - заявив УНІАН віце-спікер Микола Томенко.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас