Частка проблемних кредитів почала зменшуватись — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Частка проблемних кредитів почала зменшуватись

Кредит&Депозит
498
Частка проблемних та потенційно проблемних кредитів (NPL), виданих українськими банками, у 2011 році зменшилася до 32,4% з 40,1%, а в абсолютному вираженні - з 296 млрд грн до 243 млрд грн.
Про це свідчать результати дослідження агентства "Кредит-Рейтинг", проведеного на замовлення IFC.
Як зазначив директор агентства Станіслав Дубко, частка NPL юридичним особам зменшилася з 36% на 1 жовтня 2010 року до 30% на 1 грудня 2011 року. В абсолютному вираженні проблемна заборгованість юросіб знизилася з 188 млрд грн до 172 млрд грн, повідомляє "Інтерфакс-Україна".
Ще швидше скорочувалася частка NPL фізичних осіб: з 50% до 40%, а в абсолютному вираженні - з 296 млрд грн до 243 млрд грн. "Ми прогнозуємо зниження NPL юридичних осіб протягом 2012 року до 25%, а фізичних - до 35%", - сказав Дубко, уточнивши, що прогноз не враховує сценарію глибоких несприятливих змін економічного середовища.
На його думку, поліпшення якості портфелів банків в минулому і цьому році пов'язано з підвищенням якості управління проблемною заборгованістю, вдосконаленням внутрішньобанківських процедур, створенням механізму виявлення потенційно проблемної заборгованості, організацією аналітичного обліку проблемної заборгованості та розробкою інформативною заборгованості.
Серед тенденцій 2011 року Дубко назвав стриману політику кредитування, активізацію списання поганих боргів, посилення реалізації застав, практику реструктуризації з частковим списанням боргу і появу пропозицій з продажу заставних портфелів.
На його думку, поліпшити якість портфелів має також формування об'єктивної системи ціноутворення при продажу кредитів, а також розвиток законодавства в напрямку відчуження заставного майна та переуступки прав вимоги на кредитні портфелі третім особам.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас