Нацбанк говорить, що не буде "друкувати" гроші — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нацбанк говорить, що не буде "друкувати" гроші

Валюта
1008
Грошово-кредитна політика Національного банку України (НБУ) в поточному році буде стабілізуючою і стриманою, заявила директор Генерального департаменту грошово-кредитної політики НБУ Олена Щербакова, під час круглого столу "Банківська система в 2012 році: перспективи та виклики".
За її словами, український центробанк, навіть трохи послабивши монетарну політику в кінці минулого року, не орієнтується на політику "кількісного пом'якшення", яка активно застосовується на Заході.
"На жаль, методи боротьби з кризою, які ґрунтуються на застосуванні так званих кількісних послаблень (а якщо говорити просто - через друк нових грошей) - це та розкіш, яку собі можуть дозволити лише найпотужніші економіки світу", - зазначила чиновниця НБУ.
Слід розуміти, додала вона, що в розвинених країнах додаткові гроші випускаються для обслуговування руху реальних товарів і послуг, які виробляє економіка, але які через кризу не мають попиту на зовнішніх ринках і надходять на ринок внутрішній. Це в значній мірі товари кінцевого споживання, оскільки в розвинених країнах значну частку в структурі виробництва складає саме така продукція. Відповідно, випуск в обіг нових грошей не провокує інфляцію з усіма її негативними наслідками.
"Наша основна мета - цінова стабільність. Тому наша політика в цьому році буде стабілізуючою і стриманою", - підкреслила директор Генерального департаменту грошово-кредитної політики НБУ.
За словами Щербакової, проблема України полягає в тому, що основні товари її промисловості навряд чи будуть затребувані усередині країни навіть тоді, коли "друкарський верстат" буде працювати на повну потужність. Щоб збільшити внутрішнє споживання, наприклад металу, необхідні насамперед структурні реформи та поліпшення бізнес-клімату. Поки цього не буде, додаткові гроші, які надходять в обіг, будуть спрямовуватися головним чином на валютний ринок, в т.ч. через зростання попиту на імпортну продукцію".
"Я згоден, що кількісне рішення не є зараз рішенням для України. Це рішення для більш сильних і стабільних організмів - США, Євросоюзу", - зазначив, коментуючи заяву Щербакової, заступник голови ради директорів "Дельта Банку" Марчін Фіглус.
"Якщо Національний банк відкриє "кран" насичення грошей і скаже: "Беріть", то не так багато можна буде взяти. Тому що у нас є проблеми з тим, що немає нового капіталу. Завдання насичення грошима має обмежений інституційний характер", - зазначив голова правління "Райффайзен Банк Аваль" Володимир Лавренчук. Більше того, за словами фінансиста, центробанку і не варто надмірно активно насичувати систему ліквідністю, враховуючи значний потенціал депозитного ринку.
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас