МВФ пропонує підвищити "газові" тарифи: На 30% - для людей, на 58% - для ТКЕ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

МВФ пропонує підвищити "газові" тарифи: На 30% - для людей, на 58% - для ТКЕ

Енергетика
376
Міжнародний валютний фонд пропонує для подальшого виділення Україні коштів кредиту stand-by підвищити тарифи на газ (як товарний ресурс) для населення на 30% з подальшим підвищення його до рівня собівартості ресурсу, а для підприємств теплокомуненерго - на 58% з повним перенесенням цього зростання на опалювальні тарифи для кінцевого споживача - населення.
Ця інформація міститься в коментарях Міністерства економічного розвитку і торгівлі України, підготовлених для продовження переговорів з МВФ. "Разом з тим, навіть після такого підвищення домогосподарства і підприємства ТКЕ будуть платити менше 25% від вартості імпортованого газу", - відзначають в МВФ.
У зв'язку з цим, в МВФ наполягають на необхідності подальшого поступового підвищення ціни газу на 20% до виходу, як мінімум, на рівень собівартості. "Необхідно буде здійснювати подальше підвищення тарифів на газ, причому уряд повинен оголосити про графік подальшого 20% підвищення, яке буде здійснюватися раз на півроку до тих пір, поки не буде забезпечено повне відшкодування собівартості ресурсу", - йдеться в пропозиціях МВФ.
Згідно з коментарями Міністерства економічного розвитку і торгівлі України, в уряді категорично відкидають такий варіант. Зокрема, в Мінекономрозвитку, оцінивши запропоновану МВФ схему підвищення тарифів, прийшли до висновку, що на неї просто "не можна погодитися".
Мінекономрозвитку робить акцент на тому, що паралельно з підвищенням тарифів на газ на 30% потрібно вживати заходів щодо поліпшення ситуації в газовому секторі. Серед них: досягнення меншої залежності від російського газу, підвищення внутрішнього видобутку, зокрема, на шельфі Чорного моря; економія ресурсів; перехід ТЕЦ на інші види палива (торф, буре вугілля); зміна схем теплопостачання (потрібно перейти зі старих ТЕЦ на міні- котельні, що дозволить вивести з експлуатації неефективні ТЕЦ і на 20% скоротити споживання газу).
Що ж до підвищення ціни газу для підприємств ТКЕ, то в коментарях Мінекономрозвитку наголошується, що поки не ясно, якою вона буде в результаті переговорів з Росією.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас