Надуті проблеми — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Надуті проблеми

Нерухомість
1458
У боротьбі з уповільненням економіки Піднебесна ризикує знову надути бульбашку на ринку нерухомості. Потенційні жертви - весь світ, включаючи Україну.
Не бажаєте "скромний" пентхаус в Пекіні? Площа - 1000 кв. м. Розташування - житловий комплекс Heritage Estate в історичному центрі західної частини китайської столиці. Прекрасне планування, дорогі меблі. Одне "але": ціна $46,2 млн. У 13 разів дорожче, ніж острів на Багамах, що належить голлівудській знаменитості Джоні Деппу (один з островів, де знімалися "Пірати Карибського моря").
Позахмарне зростання цін на нерухомість було у Піднебесній одним з головних трендів останнього десятиліття. Це створило в КНР бульбашку, яка, луснувши, могла би спровокувати кризу не меншу, ніж іпотечна криза зразка 2008 року в США. Тепер КНР намагається пройти по краю між двома проблемами - охолодженням економіки і бульбашкою на ринку нерухомості. Але обидві проблеми становлять загрозу і для світу, і для України.
Дорогий дах
Сьогодні розкішні апартаменти, де 1 кв. м коштує від $6351, за оцінками Jones Lang LaSalle, складають близько 7% всієї житлової нерухомості в Китаї. Розраховані на місцевих бізнесменів-мільйонерів, вони зазвичай є сусідами з великими офісними центрами. Один квадратний метр іншого квартирного комплексу - Tomson Riviera в Шанхаї - коштує від $25 403 просто тому, що поряд з ним знаходяться Shanghai World Financial Center, Citibank Tower і споруджуваний Shanghai Tower, який буде найвищим хмарочосом міста.
Як і в Україні перед кризою 2008 року, все останнє десятиліття нерухомість в КНР була головним інвестиційним інструментом для спекулятивного капіталу. Інвестори скуповували житло і залишали його в надії на подальше зростання цін. Такий попит біг попереду пропозиції, в результаті чого з 2000 року вартість житла в КНР збільшилася в середньому на 70%, а в деяких містах росла і зовсім на 10% за рік. В країні навіть стали з'являтися "примарні квартали" - ряди порожніх багатоквартирних будинків і вілл, які скуповували спекулянти в надії в майбутньому дорого перепродати.
Насправді такий обсяг нерухомості китайцям просто не потрібен. За даними агентства з нерухомості Centaline, сьогодні на руках у місцевих девелоперів тільки в Пекіні виявилося нерозпроданої нерухомості на 22 місяці продажів, в Шанхаї - на 21 місяць.
Головна небезпека цих "кварталів-примар" в тому, що продажі нерухомості, що дорожчає, забезпечували до 40% доходів муніципальної влади Китаю, яка по вуха загрузла в боргах. До кінця 2010 року заборгованість місцевої влади в країні досягла $1,7 трлн. І якби бульбашка на ринку нерухомості луснула - місцевій владі не було за що б погашати свої зобов'язання. Вони опинилися б на межі дефолту, при якому була б списана сума набагато більша, ніж $700 млрд., списаних у 2008 році фінансовому сектору США. За оцінками Standard & Poor's, "поганими боргами" може виявитися до $1,4 трлн. зобов'язань муніципалітетів. А це викличе по всьому світу хвилю не меншу, ніж та, яку підняла американська іпотечна криза.
Замкнуте коло
Врятувати КНР від вибуху допомогла лише обережна політика влади. У розпал світової фінансової кризи Пекін почав боротися з активним кредитуванням і в результаті зміг приборкати зростання цін на житло, а потім і обмежити спекулятивні покупки нерухомості. Зусилля керівництва КНР не були марними. За прогнозами аналітиків, цього року нерухомість подешевшає ще на 10-20%.
Але успіх Китаю має і зворотний бік. Скорочення попиту на житло вдарило по будівельній галузі, яка генерує близько 10% ВВП країни, і рикошетом зачепило інші сектори економіки, пов'язані з будівництвом, в тому числі металургійний. За друге півріччя 2011-го ціни на сталь упали на 15%, і третина металургійних підприємств Китаю працюють зі збитками.
Це посилило уповільнення економічного зростання Піднебесної, яке на тлі слабкого попиту на китайський експорт в світі триває ось уже п'ятий квартал поспіль. За прогнозами Economist Intelligence Unit, зростати Китаю в 2012 році не більше, ніж на 8,2%. Якщо ж збудеться ще більш песимістичний прогноз МВФ і криза в єврозоні затягнеться, китайська економіка може сповільнитися до 4%.
Такий розвиток подій у другій найбільшій країні світу не міг не відбитися і на глобальній економіці. Уповільнення Піднебесної призвело до гальмування зростання споживання, а це луною відбилося на виробниках усього світу, що постачають товар в Китай. У січні китайський імпорт зріс мінімально з 2009 року.
Ефект відчули всі: від Японії, для якої КНР - досвідчений торговий партнер, до Британії, яка планувала за допомогою експорту в Піднебесну утримати свою падаючу економіку. Під ударом опинилися й українські виробники. "Через стагнацію будівництва в Китаї попит на український метал падає, і буде і далі знижуватися", - говорить Мар'ян Заблоцький, аналітик Ерсте Банку. У січні виробництво у вітчизняній металургії скоротилося на 1,6%, в порівнянні з січнем минулого року. За прогнозами Олександра Макарова, аналітика Dragon Capital, за результатами 2012 випуск сталі скоротиться на 5%.
"Жорсткої посадки не буде", - намагається переконати всіх Ксі Джінпінг, віце-президент Китаю і найбільш вірогідний наступник президента Ху Цзіньтао. Ось уже кілька місяців Пекін намагається відвернути гальмування економіки. З грудня Народний банк Китаю вже двічі - вперше за п'ять років - знижував норму резервування для банків (останній раз - минулого тижня), а заодно став проводити відкриті операції на ринку, вливаючи в нього додаткову ліквідність. Учасники ринку вважають, що це лише початок чергового періоду насичення грошима економіки КНР. І чекають ще як мінімум двох або трьох знижень норми резервування та облікової ставки (вона, після шести підвищень в 2011 році, досягла 6,56%). Тільки одне лютневе зниження норми резервування дозволить вивільнити 350-400 млрд. юанів ($55,6-63,5 млрд.) банківських коштів. "Це хороші новини для ринку, - говорить економіст HSBC Міа Ксяпінг. - Це допоможе звільнити ліквідність і дозволить банкам збільшити видачу кредитів". А кредитування, розраховує уряд, дасть поштовх і споживанню, і інвестиціям.
Але підживлюючи китайську економіку, Пекін ризикує знову роздути бульбашку на ринку нерухомості, замкнувши для країни коло проблем.
Олена Снєжко
За матеріалами:
Інвестгазета
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас