Суддя, який посадив Луценка, може отримати до п'яти років в'язниці — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Суддя, який посадив Луценка, може отримати до п'яти років в'язниці

Кримінал
5703
Суддя Сергій Вовк, який головував у справі екс-глави МВС Юрія Луценка, підозрюється у винесенні завідомо неправосудного вироку, рішення або постанови, що карається позбавленням волі на термін до п'яти років.
Як відомо, вчора, 1 березня, Верховний суд надав Генпрокуратурі чергову можливість довести законність порушення кримінальної справи стосовно судді Печерського районного суду Києва Сергія Вовка.
Клопотання Генпрокуратури про законність порушення кримінальної справи стосовно Вовка було подано в Судову палату у кримінальних справах Верховного суду ще в квітні 2010 року. У порядку виключного провадження ГПУ просила Верховний Суд переглянути свою позицію з рішенням Апеляційного суду Києва, а також Голосіївського суду Києва, що задовольнив у 2009 році скаргу Вовка про закриття кримінальної справи стосовно нього.
Справу стосовно Вовка було порушено прокуратурою Києва в червні 2009 року за ч. 1 ст. 375 Кримінального кодексу (винесення суддею завідомо неправосудного вироку, рішення, ухвали або постанови; карається позбавленням волі на термін до п'яти років). Суддя підозрювався у прийнятті завідомо неправосудних рішень при розгляді цивільних справ по земельних спорах у Одесі.
У той час як клопотання ГПУ перебувало на розгляді Верховного суду, Вовк встиг провести низку так званих політичних справ. Найгучнішою з них був процес екс-глави МВС Юрія Луценка. Колегія з трьох суддів під головуванням Вовка визнала Луценка винним у заволодінні держмайном в особливо великих розмірах і перевищенні посадових повноважень і засудила його до чотирьох років в'язниці.
Як відомо, зараз у провадженні Вовка залишається справа в.о. міністра оборони Валерія Іващенка, обвинуваченого у зловживанні службовим становищем при схваленні плану санації держпідприємства Феодосійський судномеханічний завод. Вовк веде ще одну кримінальну справу за обвинуваченням Луценка в незаконному продовженні оперативно-розшукової справи стосовно водія екс-заступника голови СБУ Володимира Сацюка Валентина Давиденка.
Вчора суддя-доповідач Анатолій Скотар виклав Верховному Суду суть клопотання ГПУ. Генпрокуратура попросила скасувати судові рішення першої та апеляційної інстанцій і направити справу на новий судовий розгляд. "Суд апеляційної інстанції в порушення вимог Кримінально-процесуального кодексу вдався до оцінки доказів. Фактично в процесі дослідчої перевірки було зібрано достатньо даних, що вказують на наявність підстав для порушення кримінальної справи", - заявив представник ГПУ.
Для прийняття рішення суддям знадобилося близько десяти хвилин. "Клопотання прокурора задовольнити, зазначені судові рішення скасувати, справу направити на новий судовий розгляд", - оголосив заступник голови Верховного суду-секретар Судової палати Анатолій Редька. Це означає, що тепер Голосіївський суд Києва повинен буде знову вирішити, чи є законним порушення кримінальної справи стосовно Вовка.
При цьому народний депутат Володимир Ар'єв вважає, що "рішення Верховного суду підтвердило - влада продовжує тримати Сергія Вовка на гачку". "Виносячи вирок завідомо невинному Луценку, Вовк просто рятував свою шкуру. Йому пообіцяли, що проблем не буде, але, очевидно, не пообіцяли зняти з нього всі звинувачення. Тож Вовк продовжує перебувати в підвішеному стані", - заявив виданню Ар'єв. На його думку, суд не закрив питання про кримінальне переслідування судді, оскільки у нього у провадженні ще залишилися справи стосовно представників опозиції.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас