Митний союз починає "цукрову" війну з Україною — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Митний союз починає "цукрову" війну з Україною

Аграрний ринок
989
Асоціація виробників цукру Митного союзу звернулася в Євразійську економічну комісію (ЄЕК) з проханням вжити заходів, щоб запобігти поставкам цукру з України за демпінговими цінами.
Як повідомив "Інтерфаксу" глава асоціації, голова правління Союзу цукровиробників Росії Андрій Бодін, так як в рамках СНД не ратифікована низка документів на національному рівні, Білорусь і Казахстан мають відмінні від Росії режими доступу цукру на свої ринки і не можуть виконувати взяті зобов'язання щодо оподаткування поставок білого цукру митом у розмірі 340 доларів за тонну. Ці режими створюють передумови для надходження українського цукру за демпінговими цінами, підкреслив він.
Причому це може відбуватися навіть незважаючи на те, що відповідно до підписаної в минулому році угоди в рамках Митного союзу режими ввезення цукру стали єдиними. Зокрема, поставки білого цукру до країн МС повинні обкладатися митом 340 доларів за тонну.
"На ділі ж поки це мито діє тільки в Росії, - сказав Бодін. - Але оскільки існує єдиний митний простір, дешевий український цукор може надходити через Казахстан, куди він йде в першу чергу".
Крім того, тільки в торгівлі між Росією і Україною білий цукор вилучений з режиму вільної торгівлі, зазначив він.
Як заявив Бодін, український цукор конкурентоспроможний на ринках Митного союзу в силу того, що імпортне мито на ввезення цукру-сирцю в Україну, яка є членом СОТ, складає всього 2%. "Тому з урахуванням очікуваного падіння біржових котирувань на сирець ризик поставок цукру за демпінговими цінами збільшується", - вважає він.
При цьому не виключається використання так званого механізму заміщення бурякового цукру сирцевим, коли на експорт відправляється цукор, вироблений з вітчизняних цукрових буряків, а внутрішні потреби задовольняються за рахунок сирцевого цукру.
Асоціація виробників цукру Митного союзу просить ЄЕК вжити заходів до того, щоб прискорити ратифікацію угод, які дозволять всім країнам МС використовувати єдиний режим захисту цукрових ринків і не допускати на ньому демпінгу з боку України.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас