Гривневу іпотеку здешевлять — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Гривневу іпотеку здешевлять

Кредит&Депозит
4329
Глава Національного банку Сергій Арбузов заявив про досягнення домовленостей з Мінфіном (який очолив екс-перший заступник голови НБУ Юрій Колобов) про те, що при перегляді параметрів бюджету на 2012 р. у нього буде закладено кошти на компенсацію відсоткових ставок за житловими кредитами. "Розвиток іпотечного кредитування не тільки буде сприяти стабілізації цінової ситуації на споживчому ринку (через відволікання коштів громадян на цілі житлового інвестування), а й буде сприяти підтримці процесів економічного зростання через збільшення обсягів виробництва будівельної та суміжних з нею галузей", - заявив голова НБУ під час наради в центробанку з монетарних питань.
Як повідомили джерела "i" в Мінфіні, мова йде про внесення в бюджет поправки, яка дозволить Мінфіну направити на компенсацію відсоткових ставок за житловими кредитами до 2 млрд. грн. Це майже в 20 разів більше, ніж передбачено в держбюджеті станом на сьогодні (113 млн. грн.).
"Кошти будуть направлені на компенсацію відсоткових ставок за молодіжними кредитами", - повідомив один з чиновників Мінфіну, що побажав не називати себе.
Банкіри говорять, що для освоєння такої суми коштів держрегуляторам потрібно стимулювати дуже агресивну видачу кредитів. "Зараз іпотечні кредити видаються зі швидкістю кілька штук на місяць", - говорить голова правління Укрсоцбанку Борис Тимонькін.
Якщо враховувати при цьому, що відсоткові платежі не перевищують 20% від тіла позики, то обсяг знову виданих кредитів для освоєння запланованих у бюджеті 2 млрд. грн. повинен бути колосальним - понад 10 млрд. грн. На думку президента Українського аналітичного центру Олександра Охріменка, видати такі обсяги житлових позик можуть тільки державні банки. Та й то, тільки в тому випадку, якщо отримають на ці цілі недорогий ресурс.
За задумом Нацбанку, надати такий ресурс держбанкам на першому етапі мало Агентство з рефінансування житлових кредитів, яке нещодавно зареєстрували чотири держбанки - Ощадбанк, Укрексімбанк, "Родовід Банк" і банк "Київ". Однак за озвученими планами з випуску іпотечних облігацій агентства, до кінця року воно може залучити близько 1 млрд. грн.
На думку експертів, Нацбанк навряд чи надасть банкам цільове рефінансування для відновлення іпотечного кредитування. Як мінімум тому, що існуючі критерії визначення якісного позичальника і дійсні на ринку кредитні ставки роблять іпотечні позики недоступними простому клієнтові. За оцінками голови правління банку "Фінанси і кредит" Володимира Хливнюка, щоб отримати сьогодні позику на придбання квартири, клієнт повинен мати підтверджений дохід на рівні 12-14 тис. грн. Що для більшості українців нереально.
У зв'язку з цим, вважає Олександр Охріменко, закладені в бюджет кошти можуть бути використані для компенсації відсоткових ставок за раніше виданими кредитами. "Вважаю, напередодні виборів держава може запустити проект, за яким позичальники можуть звернутися до Фонду сприяння молодіжному житловому будівництву і подати документи на компенсацію ставки за вже існуючим кредитом", - говорить експерт.
На його думку, така програма дозволила б багатьом банкам поліпшити якість іпотечного кредитного портфеля, в тому числі, і пропонуючи платникам валютного кредиту активніше конвертуватися в гривню - хоч і за більш високими, ніж доларові, ставками, але з можливістю компенсації їх частини за рахунок бюджету. "Головне, щоб якщо такий процес буде запущений, регулятор стежив за прозорістю політики банків і не давав їм завищувати ставки", - говорить Охріменко.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас