Банки не зупиняються на отриманому — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банки не зупиняються на отриманому

637
ЄЦБ провів другий раунд довгострокового рефінансування європейської банківської системи. Як і два місяці тому, були видані кредити терміном на три роки за ставкою 1% річних. В аукціоні взяло участь 800 банків, в грудні - 523. Банки залучили 529,5 млрд євро, що на 40,3 млрд євро перевищило показник минулорічного аукціону. Ця сума також перевищує сумарний обсяг прямої допомоги, виданий проблемним країнам Європи (трохи більше 400 млрд євро).
Учасники ринку вже охрестили ці аукціони етапами європейського кількісного пом'якшення, які дозволили послабити напруження на боргових ринках в єврозоні. "Оскільки суверенні облігації європейських країн могли бути використані як застава для отримання фінансування, більшість банків розмістили отримані гроші в держпапери, забезпечивши попит на аукціонах, або просто розмістили на депозитах в ЄЦБ", - відзначає партнер UFG Wealth Management Оксана Кучура. За її словами, банківський попит був основною причиною звуження спредів на ринку облігацій в січні-лютому. Якщо в листопаді-грудні прибутковість десятирічних італійських паперів перебувала в діапазоні 6-7,4% річних, то вже в лютому вона знизилася до 5,5-6%. Ставки за іспанськими держоблігаціями знизилися з 5-6,7% до 4,8-5,3% річних, за французькими - з 3-3,7% до 2,8-3,1%. Аукціони ЄЦБ значно поліпшили ситуацію з ліквідністю в банківській системі єврозони. На вчорашніх торгах тримісячна ставка міжбанківського кредитування EURIBOR оновила півторарічний мінімум, опустившись до 0,983% річних, тоді як ще в грудні вона перевищувала 1,4%.
Як і очікувалося, вчорашній аукціон призвів до ослаблення європейської валюти. Курс євро різко пішов вниз і за 20 хв. впав на 0,3%, до $ 1,3437. На цьому зниження не зупинилося, і до закриття торгів курс склав $ 1,335, що на 0,8% нижче від закриття вівторка. "Якщо врахувати той факт, що до аукціону грошова база в єврозоні всього на $ 800 млрд поступалася показнику США, значить, євро втратив ще один важливий фактор підтримки", - відзначає аналітик Промсвязьбанку Антон Захаров. Експерт не відкидає зниження європейської валюти до позначки $ 1,3303.
Втім, учасники ринку вважають, що для тривалого зростання вливання ліквідності недостатньо, оскільки все ще зберігаються ризики сповільнення економіки регіону. "Вжитих заходів достатньо для поліпшення настроїв у коротко- і середньостроковій перспективі, однак це не зможе врятувати європейську економіку від рецесії", - відзначає начальник аналітичного відділу "ТКБ Капітал" Марія Кальварська.
Трирічне фінансування ЄЦБ вирішило проблеми короткострокової ліквідності банківського сектора, проте європейські банки як і раніше страждають від недостатньої капіталізації. Особливо гостро ця проблема стоїть у ірландських, португальських і італійських банків. Нова Базельська угода, що пропонує банкам збільшення капіталу першого рівня до 9% до червня 2012 року, продовжує висіти дамокловим мечем над найбільшими європейськими банками.
За оцінками Morgan Stanley, для відповідності вимогам банкам доведеться скоротити активи на 2,5 трлн євро протягом 18 місяців і ще на 4,5 трлн євро до кінця 2018 року. У таких умовах банки не поспішають кредитувати реальний сектор. "Більше того, вони активно скорочують розміри виданих кредитів, ще більше посилюючи економічну кризу в країнах периферії", - зазначає Оксана Кучура. На її думку, проведеними аукціонами ЄЦБ купив короткий перепочинок на ринку для Італії та Іспанії, яким вони не забули скористатися, щоб рефінансувати максимальний обсяг боргів. З початку тижня уряд Італії розмістив боргові зобов'язання на 18,25 млрд євро.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас