Німецькі вчені придумали, як вимикати біль — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Німецькі вчені придумали, як вимикати біль

87
Хіміки з Мюнхенського університету Людвіга-Максиміліана у співпраці з колегами з Берклі і Бордо продемонстрували в лабораторних експериментах можливість пригнічувати активність нейронів, що відповідають за біль.
Процедура проходить у присутності агента, який грає роль світлочутливого вимикача. У перспективі нова технологія може стати тим самим "чарівним вимикачем", який позбавить людей від нестерпного болю, пише CNews.
"Вимикач" являє собою хімічну сполуку під назвою QAQ. Її молекула складається з двох функціональних частин, кожна з яких містить четвертинний амоній, з'єднаний подвійнти азотноим зв'язком (N = N). Цей міст є перемикачем, що реагує на опромінення світлом.
Одна половина QAQ нагадує відомий місцевий анестетик лідокаїн, який блокує сприйняття болю, пригнічуючи дію рецепторів у шкірі.
Нейрорецептори - це білки, які охоплюють зовнішню мембрану нервових клітин. У них є пори, які відкриваються у відповідь на відповідні стимули і проводять всередину клітин електрично заряджені іони. Саме цей іонний канал є мішенню частини молекули QAQ, схожою на лідокаїн. Молекула QAQ реагує на тепло і пропускає в нервові клітини позитивно заряджені іони натрію, що міняють потенціал на мембрані клітини. При цьому QAQ зв'язується з іонним каналом, тільки якщо молекула має витягнуту форму. Коли клітини опромінюють світлом з довжиною хвилі 380 нм, міст згинається і протягом декількох мілісекунд включається передача нервових імпульсів. Вплив світла з довжиною хвилі 500 нм, повертає молекулі подовжену форму і вимикає передачу нервового імпульсу. Знеболюючий ефект перемикача підтверджений в ході експериментів на тваринах.
Поки до терапевтичного застосування QAQ дуже далеко. Перш за все, монохроматичне світло, що використовується для ізомеризації молекули QAQ, не може проникнути в шкіру людини на глибину, необхідну для впливу на нейрони. Дослідники сподіваються знайти молекули, схожі на QAQ, які реагують на довгі хвилі червоного світла, що легко проникають крізь шкіру.
За матеріалами:
NEWSru.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас