Нацбанк вселяє оптимізм — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нацбанк вселяє оптимізм

Валюта
914
Ситуація на валютному ринку протягом року буде складною, але фундаментальних загроз для стійкості курсу гривні немає, розповів учора журналістам голова Нацбанку Сергій Арбузов. "Вона (стійкість) буде залежати від того, яким виявиться платіжний баланс. Ми розраховуємо, що він буде змінюватися протягом року, а наше сальдо стане позитивним", - заявив він. В НБУ регулярно роблять оптимістичні прогнози. У минулому році в центробанку також очікували позитивного, хоча і близького до нуля сальдо платіжного балансу. Але відсутність кредитної підтримки МВФ і посилення нестабільності на світовому ринку в другому півріччі призвели до появи дефіциту в $2,44 млрд.
Дефіцит платіжного балансу в січні склав $889 млн, збільшившись в рази - з $91 млн у грудні 2011 року. Брак валюти був викликаний її відтоком за рахунком операцій з капіталом і фінансових операцій (дефіцит в січні склав $1,28 млрд після профіциту в грудні в $1,08 млрд). Керівник групи радників голови НБУ Валерій Литвицький пояснив збільшення дефіциту платіжного балансу погашенням заборгованості за торговими кредитами. "Без урахування цього ситуативного чинника зведений платіжний баланс був би зведений з профіцитом у $401 млн - навіть вище, ніж у січні 2011 року", - стверджує він.
У Нацбанку звертають увагу в основному на позитивні тенденції. Крім першого за останні 12 місяців профіциту поточного рахунку, в січні також спостерігалося двократне зниження відтоку готівкової валюти - до $0,5 млрд. В умовах складної ситуації на ринку зовнішніх позик було зафіксовано залучення кредитів і облігацій в січні на $351 млн, у тому числі короткострокових - на $774 млн.
Більше того, за підсумками лютого в Нацбанку допускають різке зменшення дефіциту платіжного балансу, оскільки знизилася потреба ринку в інтервенціях НБУ. "Чисте сальдо валютних інтервенцій у лютому було у вісім разів менше, ніж в січні. На ринок практично не виходили - всього по два рази з купівлею і продажем", - заявив Литвицький. У січні НБУ витратив $894 млн на підтримку курсу гривні. За словами аналітика ІК "Ренесанс Капітал Україна" Анастасії Головач, різке скорочення інтервенцій пов'язане з дефіцитом гривневої ліквідності через сплату підприємствами податку на прибуток. "Крім того, зараз спостерігається збільшення пропозиції валюти, що пов'язано з інтересом нерезидентів до українських ОВДП. У такій ситуації пропозиція валюти була достатньою, тому потреби в інтервенціях НБУ не було", - відзначає вона.
Однак, за словами експертів, поліпшення динаміки платіжного балансу в лютому зовсім не може розглядатися як довгостроковий тренд. "Фактор закупівель валюти "Нафтогазом" залишається незмінним, а тому позитивне сальдо платіжного балансу за підсумками року можливе лише в разі різкого зростання світового попиту на сталь або значного зниження Росією ціни природного газу", - зазначає Головач. Але і цього може виявитися недостатньо.
"Позитивний платіжний баланс за підсумками року можливий лише в разі одночасної дії трьох факторів: Україна відновить співпрацю з МВФ, уряду вдасться розмістити запланований обсяг євробондів, а українські трудові мігранти збільшать відрахування зароблених коштів на батьківщину. Проте якщо хоч один з цих факторів не спрацює, то сальдо залишиться від'ємним", - прогнозує президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко. Це вимагатиме від НБУ витрачання своїх резервів на підтримку курсу гривні. Примітно, що про збільшення припливу інвестицій економісти навіть не згадують.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас