Аналітики: ЄЦБ може провести черговий трирічний аукціон з кредитування банків єврозони — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Аналітики: ЄЦБ може провести черговий трирічний аукціон з кредитування банків єврозони

Кредит&Депозит
184
Європейський центральний банк (ЄЦБ) може призначити третій безлімітний аукціон з кредитування банків єврозони на три роки (трирічний LTRO) після двох угод, на яких було залучено понад 1 трлн євро, вважають опитані РІА Новини аналітики.
Регулятор в грудні 2011 року, бажаючи поліпшити ситуацію з ліквідністю в банківській системі єврозони, призначив дві операції по новому для себе трирічному аукціону. Перший подібний LTRO пройшов 21 грудня 2011 року, банки взяли 489 млрд євро, на другому (29 лютого) було залучено 529 млрд. Консенсус-прогнози обидва рази припускали більш низький попит, що ЄЦБ задовольняє повністю. Кошти надаються під ставку рефінансування ЄЦБ, яка зараз дорівнює 1% річних.
В першому аукціоні взяли участь 523 банки, у другому - 800. Декотрі експерти вважають, що пропозиція ЄЦБ занадто гарна, щоб від неї відмовлятися. Аналітики охрестили трирічні LTRO "європейським кількісним пом'якшенням". Експерти вважають, що багато банків брали участь у другому аукціоні для залучення недорогої страхувальної ліквідності.
"Поки кошти ЄЦБ сприймаються ринком як відчайдушна спроба запобігти руйнуванню європейської економіки - накачавши банківську систему ліквідністю, регулятор забезпечить її більшу стійкість і імунітет до нових фіскальним потрясінь... У підсумку виходить, що в даний час активні й результативні кроки робить в єврозоні тільки ЄЦБ - інші заходи, розписані ЄС, розраховані на більш віддалену перспективу", - вважає аналітик "Інвесткафе" Анна Бодрова.
Аналітик ING Петер Ванден Хот вважає, що, проводячи трирічні угоди, ЄЦБ переслідував дві мети. "Перша - відновити стабільність у банківській системі, в основному в периферійних країнах. Друга - допомогти банкам єврозони в рефінансуванні своїх облігацій (до 2013 року на суму близько 440 мільярдів євро)", - сказав експерт РИА Новости.
Проблеми з ліквідністю в банківській системі периферії були викликані в тому числі відтоком коштів в банки ключових країн єврозони на побоюваннях розвалу монетарного союзу. Інвестори припускали, що в разі повернення до національних валют, краще мати заощадження у валюті більш сильних країн.
Баланс євросистеми (ЄЦБ і центробанків країн єврозони) за підсумками другого аукціону зріс на 313 млрд євро, чисте вливання ліквідності в банківську систему склало 193 млрд євро, підрахували аналітики Credit Suisse. "Однак крім цього ЄЦБ хотів підтримати ринок суверенних облігацій в слабких країнах єврозони через банки, бо сам він не прагне збільшувати ризик на подібні бонди", - додав Ванден Хот.
На першому аукціоні, на його думку, близько половини коштів взяли банки Італії та Іспанії, значна частина кредитів пішла на ринки суверенного боргу цих країн, що сприяло зниженню доходностей по держпозиках. На думку експерта, більшу частину попиту на другому аукціоні також проявили банки периферії, в першу чергу Італії та Іспанії, яким як і раніше вигідно на виручені в ЄЦБ кошти купувати трирічні бонди своїх країн і отримувати прибуток. Банкам стійких країн єврозони, які не мають гострих проблем з ліквідністю, зараз не вигідно купувати облігації своїх країн, де прибутковість нижче 1% річних. Крім того, стійкі банки з міцних країн єврозони не прагнуть брати на свій баланс ризик периферії, зазначають аналітики.
Експерт ING також зазначає, що в банках стійких країн немає труднощів з ліквідністю, її нестача спостерігається у окремих проблемних банків, а також у банківській системі периферії, попит на ринкові борги яких зараз не найкращий. Однак ситуація з ліквідністю в банківській системі виправляється, про що свідчить безперервне і значне падіння ставки EURIBOR з 20 грудня 2011 року.
Експерти вважають, що ЄЦБ може і надалі проводити трирічні LTRO. "Я не впевнений, що 29 лютого був останній трирічний аукціон. Побоювання з приводу стабільності ситуації в єврозоні зберігаються, тому треба подивитися, як пройдуть обмін облігацій Греції (приватними інвесторами в рамках другої програми порятунку країни), референдум в Ірландії (за договором про бюджетний союз), президентські вибори у Франції. Я не думаю, що і сам ЄЦБ впевнений, що це було останнє трирічне LTRO", - сказав Ванден Хот.
"Ми вважаємо, що ЄЦБ зараз буде оцінювати ефективність своїх ін'єкцій ліквідності. Нові трирічні LTRO призначені не були, але ми б не стали виключати їх проведення, якщо відбудуться похмурі події в економічній або політичній сферах", - пишуть аналітики Credit Suisse.
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас