Комітет Європарламенту побоюється розширення санкцій відносно Угорщини — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Комітет Європарламенту побоюється розширення санкцій відносно Угорщини

Казна та Політика
273
Комітет регіонів Європарламенту побоюється, що запропоноване Єврокомісією заморожування частини коштів Фонду співробітництва (Cohesion Fund) для Угорщини з 2013 року відкриває шлях до розширення санкцій, випливає з повідомлення комітету.
Єврокомісія, як розпорядник бюджетних коштів Євросоюзу, вирішила заморозити надання Угорщині 495 млн євро з цього фонду з 2013 року, так як країна не виконала вимоги зі скорочення дефіциту бюджету в 2011-му. Це рішення було прийнято на тлі розгляду з приводу нового угорського законодавства, зокрема про незалежність ЦБ. Нові нормативні акти привели до припинення переговорів між ЄС та Угорщиною про надання зовнішньої фінансової допомоги.
Таке урізування фонду складе 0,5% ВВП Угорщини і 29% інвестицій фонду в цю країну в 2013 році.
Угорщина знаходиться під процедурою скорочення надмірного дефіциту бюджету з 2004 року і зобов'язана дотримуватися економічної програми з чіткими цілями за макроекономічними показниками. ЄК заявляє, що Угорщина не вклалася в свою програму, яка передбачала нормалізацію дефіциту в 2011 році, тобто його рівень нижче 3% ВВП. Торік Угорщині вдалося поліпшити бюджетні показники лише за рахунок разових заходів. Країна може показати профіцит бюджету в розмірі більше 3,5% ВВП, повідомила ЄК в середині січня. Проте цей рівень був отриманий в основному через переведення приватних пенсійних фондів на суму близько 9,75% ВВП в державний сектор. Без цих заходів дефіцит минулого року був би на рівні 6% ВВП. Єврокомісія має право накласти санкції на державу за невиконання бюджетної програми.
"Абсолютно ясно, що політична стратегія Єврокомісії націлена на розширення цього підходу на період після 2013 року. Комітет категорично проти", - йдеться в повідомленні комітету Європарламенту.
ЄК зазначає, що замороження коштів Фонду співробітництва пов'язане з тим, що Єврокомісія неодноразово закликала Угорщину посилити процес сталого скорочення дефіциту, але країна цього не зробила. Єврокомісія не виключає, що кошти фонду можуть бути розморожені, якщо Угорщина зробить необхідні з точки зору ЄК дії в області фіскальної політики.
"Комітет регіонів проти макроекономічних примусів. Незважаючи на те, що рішення стосується лише Фонду співробітництва, який управляється центральними урядами, зрозуміло, що такий захід буде мати серйозний вплив на кінцевих бенефіціарів у сфері транспорту, енергетики, проектів в області навколишнього середовища (і без того постраждали від кризи. - Прим. ред.)", - відзначає комітет ЄП.
Угорщина попросила у ЄС і МВФ страхувальну фінансову допомогу в листопаді 2011 року, однак переговори про її надання були перервані в грудні через нове законодавство країни, що не сподобалося ЄС.
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас