У Національного банку з'явився потужний союзник в уряді — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Національного банку з'явився потужний союзник в уряді

Казна та Політика
1879
У Національного банку з'явився потужний союзник в уряді. Вчора глава держави призначив першого заступника глави Нацбанку Юрія Колобова міністром фінансів. На новій посаді він має забезпечити рефінансування держборгу і не допустити появи проблем з соціальними виплатами напередодні парламентських виборів, відзначають експерти. Політологи впевнені, що це призначення дозволило президенту взяти під контроль грошово-кредитну та фіскальну політику країни.
Пост міністра фінансів залишався вакантним лише тиждень - вчора ввечері президент Віктор Янукович указом N156 призначив на цю посаду першого заступника голови Нацбанку Юрія Колобова. Ще вранці прем'єр Микола Азаров заявляв, що глава держави визначиться з кандидатурою до кінця тижня. Між тим питання призначення міністра економічного розвитку і торгівлі поки залишається відкритим - основний претендент Петро Порошенко минулого тижня вже зустрічався з президентом і тепер повинен представити йому план розвитку економіки країни.
Можливість призначення 38-річного Юрія Колобова на цей пост розглядалася ще в січні, але тоді крісло міністра зайняв глава СБУ Валерій Хорошковський, як виявилося - тимчасово. Пропрацювавши керівником головного фінансового відомства країни всього місяць, він пішов на підвищення - президент призначив його першим віце-прем'єром. Глава парламентського комітету з питань фінансів, банківської діяльності, податкової та митної політики Віталій Хомутинник (Партія регіонів) називає Колобова професійним фінансистом з великим досвідом роботи в банківській сфері. "Він знає проблеми фінансової системи зсередини. Як перший заступник голови НБУ, Юрій Колобов бував у нас в комітеті, і у нас були конструктивні відносини. Думаю, на новій посаді він також буде ефективний", - заявив Хомутинник. Колобов пропрацював в НБУ трохи більше року, до цього обіймав керівні пости в Укрексімбанку, БТА Банку і Ощадбанку. Про його професійну діяльність до 2008 року майже нічого не відомо.
У Мінфіні повідомили, що нового міністра сьогодні представлять колективу після засідання уряду. Заступник директора Центру наукових досліджень Нацбанку Віктор Кравець, який працював з Колобовим в НБУ, оцінює його як напористу, цілеспрямовану людину, яка має комерційну жилку. "У Нацбанку його називають "схемщиком" в хорошому сенсі слова, тобто він вміє знаходити варіанти вирішення проблем, відчуває, де є фінансові потоки, а для такої держструктури, як Мінфін, це дуже добре", - додає Кравець. Юрій Колобов на дзвінки на мобільний телефон вчора ввечері не відповідав. У Нацбанку він запам'ятався політикою лібералізації валютного ринку, яка, зокрема, дозволила банкам проводити гнучке курсоутворення, а також введенням разом з Мінфіном в обіг валютних ОВДП.
За словами економічних експертів, на новій посаді Колобов насамперед стикнеться з необхідністю виконання зобов'язань з погашення держборгу в обсязі до 100 млрд грн, частина погашення якого припаде на літо. Його попередник Валерій Хорошковський минулого тижня заявляв, що Україна здатна повноцінно розраховуватися за зовнішніми боргами навіть без кредитних коштів МВФ. "Враховуючи, що зовнішні ринки для нас закриті, доведеться розвивати внутрішній ринок ОВДП, а оскільки це пов'язано з банківською системою, його досвід роботи в Нацбанку йому допоможе", - вважає економіст Національного інституту стратегічних досліджень Олексій Молдован. У можливостях відновлення кредитування МВФ сумнівається директор економічних програм Центру ім. Разумкова Василь Юрчишин: "Під вибори МВФ не любить давати гроші". Паралельно з борговим навантаженням Колобов повинен знайти джерела фінансування підвищення соціальних стандартів, збільшення яких стане невід'ємною частиною передвиборної кампанії. "Якщо він дав згоду очолити Мінфін, значить, знає, на що йде", - додає Молдован. Експерти рекомендують зробити бюджетний процес більш прозорим - з планами на середньострокову перспективу і врахуванням зауважень при розгляді бюджету в парламенті.
Політологи ж упевнені, що призначення "своєї" людини в ключове міністерство остаточно замикає коло контролю за доходами та витратами в системі державних фінансів на президенті і його оточенні. Нацбанк очолює Сергій Арбузов - син Валентини Арбузової, яка керує Всеукраїнським банком розвитку, що належить Олександру Януковичу. Таким чином, Віктор Янукович сконцентрував всю фінансово-монетарну і фіскальну політику в країні, зазначає директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов. "Вибудувана грошова вертикаль тепер повинна підперти силову. Так відсікаються будь-які лобістські зусилля, спрямовані на контроль за бюджетом", - упевнений він. Це особливо актуально напередодні парламентських виборів.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас