Митниця ввела ще один акциз для імпорту популярних ліків: вони подорожчають або зникнуть — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Митниця ввела ще один акциз для імпорту популярних ліків: вони подорожчають або зникнуть

884
Фармацевтична асоціація "Фармукраїна" покладає відповідальність за зникнення з аптечних полиць низки популярних лікарських препаратів, а також підвищення цін на багато затребуваних ліків на Державну митну службу, яка без попередження і пояснень перевела частину лікарських засобів в розряд підакцизних товарів, пише Інтерфакс-Україна.
"Тепер через свавілля Держмитслужби помітно знизиться цінова доступність багатьох затребуваних ліків, з яких буде стягуватися акцизний збір. В окремих випадках частина ліків просто зникне, оскільки фармдистриб'ютори не зможуть їх імпортувати без зміни свого статусу", - йдеться в прес-релізі асоціації.
Як пояснюють в асоціації, мова йде про необхідність отримання ліцензії Мінекономрозвитку на ввезення алкогольної продукції, оскільки при митному оформленні ліків з вмістом етанолу, а також вітамінних та вітамінно-мінеральних препаратів ці групи лікарських засобів з першої декади лютого 2012 р. класифікуються Держмитслужбою як спиртовмісні напої (товарна позиція 2208906900, обкладається акцизом EUR3,5 за 1 л 100%-вого спирту) або харчові добавки (товарна позиція 2106909200, обкладається 8%-вим митом).
Таким чином, у числі препаратів, де-факто прирівняних до алкоголю, опинилися такі популярні лікарські засоби, як афлубін, синупрет, імупрет, бронхіпрет, пумпан, галстена, гентос, мастодинон та ін, тоді як до харчових добавок митники віднесли наступні таблетовані ліки - синупрет, танакан, гінкофар, клеверол тощо.
Раніше всі препарати, переведені в підакцизні категорії, ввозилися під кодом 3004 (лікарські засоби) за УКТЗЕД без будь-яких зауважень щодо їх класифікації, а нормативна база, що регулює питання класифікації лікарських засобів, не змінювалася з моменту останнього оформлення вищевказаних груп препаратів.
Особливу стурбованість у фармацевтів викликає та обставина, що в список підакцизних ліків потрапили ліки, що не мають аналогів ні у вітчизняній, ні у світовій фармакопеї, компаній Bionorica (Німеччина), Bittner (Австрія), Heel (Німеччина), AstraZeneca (Великобританія), Berlin-Chemie (Німеччина), Teva (Ізраїль), Homviora (Німеччина) та ін, підкреслюється в прес-релізі.
Як зазначають в асоціації, крім негативних наслідків для пацієнтів, дії митників вже привели до істотних збитків дистриб'юторів ліків у зв'язку із затримками транспорту в зоні митного контролю на два тижні і більше, псування лікарських засобів під впливом низької температури повітря. На сьогоднішній день препарати, що потрапили в зону особливої уваги Держмитслужби, не можуть ні пройти митне оформлення, ні бути розміщені на складах під митним контролем або вивезені з України в режимі транзиту.
Для якнайшвидшого вирішення ситуації "Фармукраїна" направила відповідні запити до Держмитслужби, міністерства охорони здоров'я та юстиції.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас