Уряд Латвії схвалив підвищення пенсійного віку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Уряд Латвії схвалив підвищення пенсійного віку

Казна та Політика
240
Уряд Латвії схвалив поправки в концепцію соціального страхування, які передбачають підвищення пенсійного віку, повідомляє DELFI. Рішення, як зазначає видання, було прийнято без дебатів.
У Сейм поправки, як очікується, надійдуть через кілька місяців.
За планом влади (який заснований на пропозиціях Міністерства добробуту) підвищення пенсійного віку почнеться з 2014 року. Показник буде поступово підвищуватися (щорічно його будуть збільшувати на три місяці або на півроку), поки не досягне 65 років. За нинішньої системи жителі Латвії йдуть на пенсію в 62 роки.
Раніше уряд Латвії планував, що підвищення пенсійного віку почнеться не раніше 2016 року. Однак у Міністерстві добробуту наполягли на тому, щоб почати відповідну реформу раніше. При цьому глава міністерства Ілзе Вінькеле заявила, що тривалість життя людей в країні зростає (у зв'язку з цим, як пояснює Вінькеле, "людина може довше працювати").
Міністр добробуту також послалася на нестачу коштів. "Якщо ми хочемо, щоб пенсії виплачувалися вчасно і не знижувалися, то повинні визнати, що бюджет вже порожній", - сказала вона.
Проти підвищення пенсійного віку (принаймні, в такі терміни і в таких умовах, які пропонує уряд) виступають профспілки та опозиція. Критики реформи наголошують, що владі спочатку треба подбати про поліпшення ситуації на ринку праці. Це, до речі, визнав і президент Латвії Андріс Берзіньш. "Якщо ми збільшимо пенсійний вік, ми повинні створити і відповідну можливість працювати. Інакше це безглуздо. Скоріше, це створить зворотний ефект, зросте навантаження на державу", - зазначив він.
Нагадаємо, що кілька років тому на хвилі економічної кризи латвійська влада ухвалила скандальне рішення про скорочення пенсій на 10 відсотків, а також зниження виплат працюючим пенсіонерам. Пізніше Конституційний суд республіки визнав це рішення незаконним.
Згодом, коли влада обговорювала способи скорочення бюджетних видатків (заходів щодо зниження бюджетного дефіциту вимагають міжнародні кредитори країни), не відкидалося, що пенсії можуть бути знову урізані. Однак до цього справа все ж не дійшла.
За матеріалами:
Лента.РУ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас