ЄС скасував переговори про збільшення фонду порятунку єврозони — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЄС скасував переговори про збільшення фонду порятунку єврозони

Казна та Політика
271
Переговори країн єврозони про збільшення обсягу Європейського стабілізаційного механізму (ESM), який змінить EFSF, скасовано через неготовність Німеччини до обговорення питання. Про це повідомляє Agence France-Presse з посиланням на власні джерела.
Президент Європейської ради Герман ван Ромпей планував зібрати представників країн єврозони 2 березня, на другий день саміту ЄС, щоб обговорити механізм збільшення ESM.
Як уточнює Le Parisien, міністр фінансів Німеччини Вольфганг Шойбле зазначив, що рішення щодо фонду необов'язково приймати саме на цій зустрічі, так як у ЄС достатньо часу для обговорення цього питання.
Джерело AFP не виключило, що саміт єврозони відбудеться до кінця березня. Незважаючи на скасування переговорів, на саміті Євросоюзу 1-2 березня буде переобраний голова Європейської ради. Крім того, на зустрічі буде підписано договір про "бюджетну дисципліну", який схвалили 25 з 27 країн ЄС (крім Великобританії та Чехії).
У липні цього року на зміну Європейському фонду фінансової стабільності (EFSF) прийде Європейський стабілізаційний механізм (ESM). Обсяг останнього складе 500 мільярдів євро, до яких деякі держави пропонують додати ті 250 мільярдів євро, що залишаться після скасування EFSF.
Канцлер ФРН Ангела Меркель на економічному форумі в Давосі виступила проти збільшення ESM. За її словами, Німеччина не хоче давати "порожніх обіцянок", так як їх невиконання підірве довіру до ринку. Крім того, ФРН вважає, що такий крок відбере в обтяжених боргами країн стимули до бюджетної дисципліни і скорочення витрат.
За поповнення фонду виступає ЄЦБ, а також країни "великої двадцятки", які планують надати ЄС фінансову підтримку через МВФ. Зокрема, 27 лютого міністри фінансів G20 випустили спільну заяву з вимогою збільшити обсяг ESM. Якщо цю вимогу не буде виконано, "велика двадцятка" відмовиться допомагати ЄС.
За матеріалами:
Лента.РУ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас