100 днів до Євро — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

100 днів до Євро

Казна та Політика
2804
Підходить до фінішу п'ятирічка з підготовки України до футбольного чемпіонату Євро-2012. Завтра до відкриття турніру залишиться лише сто днів. Нагадаємо, перший матч відбудеться 8 червня цього року у Варшаві. Вчора відбувся телеміст Київ-Варшава, де організатори ЧЄ з обох країн розповіли, що ще їм треба зробити до Євро. "Сегодня" виділила основні проблеми.
Дороги і квиток
Зараз і Польща, і Україна впроваджують проект, який спростить проходження контролю на кордоні. "Між нашими країнами налагоджуємо залізничне і авіасполучення, - каже міністр спорту і туризму Польщі Іоанна Муха. - А що стосується автомобільних кордонів, наші фахівці працюватимуть разом на одному пункті пропуску. Це дозволить туристам уникнути пробок на кордоні". Про таку систему кажуть уже давно, крім того, обговорюється, що в наших аеропортах паспортний контроль туристам можна буде пройти за 20 секунд. Поки новинки ще не впроваджені, але до Євро обіцяють встигнути.
На жаль, Україна відстає від Польщі в плані впровадження єдиного квитка. Наприклад, турист може замовити в інтернеті квиток з маршрутом з одного пункту в інший поїздом, а потім ще літаком в іншу країну або місто. Оргкомітет Польщі повідомив, що у них вже працює система комплексного квитка на кілька видів транспорту зі складним маршрутом. "Такий квиток ми не встигнемо впровадити до Євро (планують в кінці 2012 - початку 2013 року. - Авт.), - говорить віце-прем'єр-міністр Борис Колесников. - На жаль, і відремонтувати всі дороги до турніру не встигнемо. До літа полагодимо тільки в чотирьох містах, що приймають ЧЄ".
Житло
УЄФА критикує Україну за дорогі готелі. "Завищені ціни на готелі можуть зіпсувати імідж вашої країни, - говорить операційний директор УЄФА Мартін Каллен. - Я особисто закликаю власників таких готелів знизити ціни. Інакше готелі залишаться взагалі без туристів. Україну може чекати доля Португалії, коли вона приймала у себе Євро (2004. - Авт.). Тоді місцеві готелі також завищували ціни, в результаті більшість туристів оселилися в сусідній Іспанії і їздили до Португалії лише на матчі. Поїздки їм обійшлися дешевше, ніж житло в країні-господині турніру". Вплинути на власників готелів в Україні не можуть. "У нас немає важелів впливу на них, - каже "Сегодня" керівник агентства з розміщення вболівальників Євро-2012 туркомпанії TUI Ukraine Андрій Ставенко. - Ми не можемо диктувати ціни. Я навіть думаю, що готелі можуть ще більше підняти ціни вже безпосередньо перед чемпіонатом. Нам залишається сподіватися на їх свідомість. Може, ближче до турніру, якщо готелі помітять, що у них мало заброньованих номерів, все ж стримають апетити". За його словами, на кінець лютого вже заброньовано близько 40% місць в готелях, хостелах, гуртожитках. У приклад нашим ставлять польські готелі. "Інтуристи у нас можуть зняти кімнату в готелі високої категорії за 200 євро на добу. Номер у дво- тризірковому - 30-50 євро", - говорить директор турніру у Польщі Адам Олькович. За 30-50 євро в Україні поки пропонують зняти лише кімнати у відремонтованих гуртожитках.
Вивіски - в травні, квитки - в квітні
Польський оргкомітет Євро розраховує повністю закінчити підготовку і відрапортувати УЄФА 16 травня. Україна намітила собі крайній термін - 10 травня. До цієї дати всі термінали аеропортів, дороги, готелі та інші об'єкти повинні бути здані в експлуатацію.
Інгліш
А ось дати, до якої всі люди, задіяні на чемпіонаті, повинні вивчити англійську, поки немає. Але поляки кажуть, що ми у знанні іноземної їх випереджаємо. "З англійською, як на мене, в Україні немає проблем. Тут дуже багато людей знають її на досить хорошому рівні, а от у Польщі є проблеми", - говорить Каллен. У Польщі так само, як і у нас, вчать "інгліш" медики і правоохоронці, ще там розраховують на допомогу волонтерів. "Вони будуть майже на кожному кроці. Крім англійської, зробили упор ще на італійську, іспанську та чеську. Набрали багато людей, які знають ці мови", - говорить міністр спорту і туризму Польщі Іоанна Муха.
Борис Колесников каже, що в травні на всіх дорогах і зупинках у містах, що приймають Євро, з'являться покажчики англійською мовою. Поки такі є тільки в столиці.
ЄВРО для школярів
До речі, ідея Колесникова провести Євро-2012 серед українських школярів, схоже, знайшла реальні терміни. "Проведемо його вже наприкінці квітня - початку травня. Все пройде, як у справжньому турнірі, - говорить віце-прем'єр. - Взяти участь може кожна дитина, головне, щоб вона вчилася в школі і не займалася футболом професійно. Спочатку в кожній області пройдуть відбіркові матчі і виберуть 32 команди, які і будуть боротися за головний приз". Обіцяють, що для дитячого турніру зроблять точну копію кубка Анрі Делоне, за який боротимуться збірні країн на Євро-2012. "У нас є попередня домовленість з Мішелем Платіні (президент УЄФА. - Авт.), що він і вручить переможцям шкільного чемпіонату", - говорить Колесников.
Боротьба з підробками
Нарешті, стало відомо, як виглядатиме квиток на матчі турніру. "Дизайн квитка презентуємо вже через два місяці - в кінці квітня, - каже директор оргкомітету Євро-2012 в Україні Маркіян Лубківський. - Презентацію спеціально відтягували якомога довше, щоб уникнути підробок шахраями". Нагадаємо, отримати на руки квитки люди, які їх виграли, зможуть за три тижні до початку ЧЄ.
Катерина Стулень
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас