Юлію Тимошенко номінували на Нобелівську премію миру — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Юлію Тимошенко номінували на Нобелівську премію миру

5744
Екс-глава українського уряду Юлія Тимошенко потрапила в список з 231 номінанта на Нобелівську премію миру 2012 року, повідомляє Associated Press.
У списку 188 осіб, які зробили, на думку Нобелівського комітету, вагомий внесок у боротьбу за мир, а також 43 організації.
Серед найвідоміших діячів, номінованих на премію - екс-Президент США Білл Клінтон, колишній канцлер Німеччини Гельмут Коль, туніський Президент Монсеф Марзукі, а також американський військовий аналітик Бредлі Меннінг, який співпрацював з Wikileaks і постав перед американським судом. Також в список потрапила російська правозахисниця Світлана Ганнушкіна.
У список претендентів також потрапив міжарабський телеканал "Аль-Джазіра", який активно висвітлює події "арабської весни" і має прозахідну позицію.
Лауреатів премії назвуть у грудні.
Нобелівську премію миру 2011 року отримали Президент Ліберії Еллен Джонсон Серліф, ліберійська правозахисниця Леймах Гбоуі, а також єменська активістка "арабської весни" Таваккул Карман. У 2010 році цієї нагороди удостоївся китайський правозахисник Лю Сяобо "за тривалу ненасильницьку боротьбу за фундаментальні права людини в Китаї". Китайський дисидент став єдиним в сучасній історії володарем Нобелівської премії, якому заборонили бути присутнім на церемонії вручення, а також отримати її через рідних і близьких.
Зазначимо, Печерський районний суд Києва 11 жовтня 2011 р. засудив Тимошенко до семи років позбавлення волі за перевищення повноважень при підписанні газових контрактів з Росією в 2009 р. Зараз екс-прем'єр відбуває покарання у Качанівській жіночій виправній колонії в Харкові. Відносно Тимошенко також триває розслідування щодо вчинення двох інших злочинів, а саме організації ухилення від сплати понад 10 млн грн податків і замаху на розтрату чужого майна - коштів державного бюджету в сумі 405,5 млн дол. У грудні 2011 р. Шевченківський суд Києва заарештував вже ув’язненого екс-прем'єра ще раз - у справі про фінансові порушення ЄЕСУ.
Ситуація з кримінальним переслідуванням Тимошенко різко погіршила відносини України зі США та ЄС, які назвали переслідування колишнього прем'єра політично мотивованим і неодноразово закликали звільнити її.
Нобелівська премія миру вручається щорічно в Осло за досягнення в галузі зміцнення миру. Традиційно церемонія нагородження лауреатів проходить в день смерті Альфреда Нобеля - 10 грудня. Розмір грошової винагороди складає 10 млн шведських крон (1,49 млн дол США).
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас