Китай може збільшити вдвічі експорт рідкісноземельних металів в 2012 р. — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Китай може збільшити вдвічі експорт рідкісноземельних металів в 2012 р.

99
Китай, який є найбільшим світовим постачальників рідкісноземельних металів, може майже вдвічі збільшити експорт, тому що низькі ціни сприяють підвищенню попиту, повідомило агентство Bloomberg.
У січні-листопаді 2011 року Китай вибрав 49% від встановленої урядом квоти на експорт рідкісноземельних металів, так як уповільнення світової економіки сприяло ослабленню попиту. Цього року, згідно з прогнозами Bloomberg, експортна квота, ймовірно, залишиться колишньою - 31,13 тис. тонн.
"В цьому році експортна квота може бути повністю вичерпана на тлі відновлення зовнішнього попиту, - сказав екс-консультант галузі з видобутку рідкісноземельних металів при міністерстві промисловості та інформаційних технологій Цайфен Ван. - Минулого року попит стримувався високими цінами, що сприяло виснаженню складських запасів. Крім того, негативний вплив на обсяги експорту мала контрабанда".
Рідкісноземельні метали дешевшають з кінця третього кварталу минулого року, так як споживачі, серед яких виробники електромобілів і вітрових турбін, знизили їх споживання. Наприклад, середня ціна на оксид лантану в четвертому кварталі становила $20508 за тонну, що на 15% нижче від показника за третій квартал.
Рідкісноземельні метали - група з 17 елементів, що включає лантан, скандій, ітрій і лантаноїди. Незважаючи на назву, з точки зору природних запасів рідкісноземельні елементи не є рідкісними: за сумарною поширеності вони в десятки разів перевершують, наприклад, молібден і вольфрам. Однак капітальні витрати на їх видобуток вважаються більш значними (близько $40 тис. на тонну - за даними Roskill Information Services Ltd.).
Рідкісноземельні метали використовують в радіоелектроніці, атомній техніці, машинобудуванні, хімічній і скляній промисловості. Зокрема, вони отримали застосування в гібридних автомобілях, наприклад, в моделі Prius компанії Toyota Motor, і музичних програвачах, наприклад, в iPod від Apple.
Китай виробляє більше 90% світових обсягів рідкісноземельних металів, найбільшим світовим споживачем цього виду сировини є Японія.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас