Китай може допомогти Україні з біопаливом — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Китай може допомогти Україні з біопаливом

Енергетика
425
Китай готовий допомогти фінансами і технологіями для налагодження виробництва біопалива в Україні, заявив начальник Головної держінспекції України щодо захисту рослин Олександр Токар, який відвідав Китай на чолі делегації Мінагрополітики.
"Ми прийняли рішення про те, щоб частину спиртових заводів, які на сьогодні мають застаріле обладнання або збиткові, перепрофілювати на виробництво етанолу. Мова йде про 10 або 11 заводів. Китайська сторона проявила серйозну зацікавленість", - розповів Токар. За його словами, під час візиту в Китай українська сторона запропонувала керівництву Всекитайської корпорації сільськогосподарського розвитку спільний проект в цій галузі.
"Ми на даний момент говоримо про цілорічну безперебійну роботу заводів з виробництва більше 60 тисяч тонн етанолу на рік. Прогнозована сума інвестицій - 120 мільйонів доларів", - пояснив він. Була досягнута домовленість, що вже в кінці лютого представники корпорації відправлять в Україну своїх фахівців для того, щоб ті зробили оцінку підприємств і підготували технічну документацію на модернізацію, а також оцінили вартість проекту і розпочали підготовку угоди. Співрозмовник не відкинув можливості створення спільного підприємства. "Ми потребуємо фінансової підтримки та технологічних можливостей, обладнання, яке є у китайської сторони", - сказав Токар.
Представники Мінагрополітики побували на заводах в провінції Шаньдун (Східний Китай), які займаються виробництвом такого профільного обладнання і експортують його в країни Латинської Америки, СНД та інші регіони. "Ми побачили, що у них є все необхідне. Технологічно вони можуть вписатися в наші можливості і профіль. Нам цікаво буде з ними працювати", - зазначив Токар. Він також додав, що китайське обладнання, практично не поступаючись в якості європейському, дешевше від нього в кілька разів.
Начальник Головної держінспекції нагадав, що керівництво країни ухвалило рішення щодо виробництва біопалива в Україні. Відповідний законопроект знаходиться на розгляді Верховної Ради України. За даними Токаря, з 2013 по 2016 рік вводиться обов'язковий вміст біологічних добавок рослинного походження в паливі від 7% до 10%, в дизпаливі - від 2% до 5%.
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас