Янукович підбив підсумки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Янукович підбив підсумки

1217
24 лютого Віктор Янукович у зв'язку з дворіччям свого перебування на посаді дав інтерв'ю трьом телеканалам країни. У своїй розмові з Євгеном Кисельовим, Андрієм Куликовим і Савіком Шустером президент України розповів про те, як це - управляти державою.
Дуже важка спадщина
З самого початку свого інтерв'ю український президент згадав про нелюдські умови, в яких доводиться працювати йому і його команді. І одна з основних причин цього - стан справ, що дісталися в спадок від попередньої влади. "Ми не очікували в 2010 році, що Україна перебуває на краю прірви - це було саме так. Це знають всі експерти: і міжнародні, і вітчизняні. Країна була в дуже складній ситуації: дефіцит бюджету - 15%, джерела фінансування невідомі, і колосальний зовнішній борг", - сказав Янукович. "Складнішої ситуації за роки незалежності, ніж на початок 2010 року, в Україні не було", - зазначив президент. "З точки зору економіки цей рік для країни був найбільш важким", - резюмував Янукович. Він зазначив, що крім тяжкого становища України, перед країною стояли і зовнішньоекономічні загрози: у світі в той час вирувала економічна криза, наслідки якої на собі, приміром, відчула Європа. "Ми змушені були негайно приступити до реформ", - пояснював президент. "Оцінку нашим діям будуть давати люди", - зазначив президент.
На питання про те, чи знає президент, що про нього дійсно думають пересічні українці, чи отримує він відповідну інформацію, Янукович відповів, що подібні відомості йому надають експерти. Тому звістка про те, що він збирається на другий термін, вже не сильно здивувала інтерв'юерів. Втім, Янукович дав зрозуміти: він не заздрить своїм "колегам" по СНД, які є політичними "довгожителями": Нурсултану Назарбаєву (22 роки на посаді президента), Олександру Лукашенку (18 років на посту президента) і Володимиру Путіну (12 років при владі і можлива перемога на виборах 4 березня). "Я хочу сказати, що ця ситуація, яка складається в нашій країні, і ті традиції, які вже є в Україні, з величезною ймовірністю говорять про те, що ці традиції будуть продовжуватися. Тобто у нас будуть прямі президентські вибори, обиратиме (президента) український народ. У нас Конституція, я думаю, ніколи не буде змінена під продовження термінів...", - почав він здалеку. "Я маю право думати про другий термін, і це реально", - зазначив президент. "Але для цього потрібно добре попрацювати, і для цього хороша мотивація є - і для мене, і для моєї команди. І ми будемо до цього прагнути", - сказав Янукович. При цьому він підкреслив, що російський варіант - коли після двох термінів поспіль Путін після перерви балотується на посаду президента ще раз, в Україні навряд чи повториться. "У всякому разі, що стосується Януковича, напевно, це нереально", - сказав президент. "Все, що стосується подальшої долі, це залежить, чи буде змінена Конституція, якою вона буде, але я не думаю, що щось буде змінено в Конституції радикально. Швидше за все нам доведеться впорядкувати деякі функції, дещо модернізувати Конституцію... Все, що стосується виборів президента, у мене сумнівів немає, що у нас буде все, як в будь-якій цивілізованій європейській країні. В Україні просто традиції інші", - резюмував президент, відповідаючи на запитання Кисельова.
Сказавши про свою можливу участь у виборах президента, Янукович змушений був відповідати і на запитання, що стосуються його можливих противників у президентській гонці - представників опозиції. Зокрема, президент був здивований вимогами опозиціонерів з ними зустрітися. "Співпраця з опозицією, безумовно, цікава... Опозиція вимагає зустрічі з президентом. Навіщо вимагати? Я запрошував багато разів представників фракцій Верховної Ради і від опозиції, і від коаліції, разом з керівництвом поговорити на ту чи іншу актуальну тему", - зазначив Янукович. Що ж стосується його суперниці на виборах 2010 року, то тут Янукович зазначив, що остаточне рішення у справі Юлії Тимошенко буде прийнято після закінчення судового процесу. "Якщо ця процедура (прохання про помилування) буде - а вона починається з заяви засудженої людини, звернення її до президента - у президента є комісія (Комісія при Президенті України в питаннях помилування), яка розглядає ці питання, і я переконаний, що ми зобов'язані за Конституцією розглянути це питання і прийняти рішення", - сказав Янукович. В іншому випадку у Тимошенко теж є шанс вийти з в'язниці. "Після того, як ми отримаємо рішення касаційного суду, тоді настане момент наступний - чи є у відповідності з законом ще інстанція в Україні, яка може розглянути цю справу, чи нема? Згідно з нинішнім законодавством - нема. Але якщо ми приймемо Кримінальний процесуальний кодекс, я думаю, що така можливість у нас з'явиться. І ось тут я за те, щоб це питання було розглянуто вже відповідно до нового Кримінального процесуального кодексу", - сказав президент. За його словами, це допоможе справі Тимошенко з позицій європейського законодавства. Не менш важливі й інші реформи. Що ж до їх непопулярності, то президент упевнений - вона тимчасова.
Кадри вирішують все?
У світлі нещодавніх кадрових перестановок в уряді питання про найближчих соратників президента напрошувалося само собою. І тут президент знову знайшов чим здивувати українців. Зокрема, президент розповів про те, що нинішньому міністру економічного розвитку і торгівлі Федору Ярошенку недовго залишилося обіймати свій пост. Його наступником буде... один з лідерів Помаранчевої революції Петро Порошенко. Фактично, Янукович підтвердив слова голови фракції Партії регіонів Олександра Єфремова, який заявив про це напередодні. "Ми вже деякий час придивлялися до нього, як до людини успішної в бізнесі і як до людини, яка працювала у минулій команді, але через зіткнення, які там відбулися... Наша точка зору, що несправедливо до нього тоді поставилися і він пішов з влади", - сказав президент. Порошенко - далеко не перший учасник Майдану, який поповнив собою лави влади. Один з найбільш непримиренних борців з Януковичем у минулому - лідер "Пори" Владислав Каськів нині очолює Держагентство з інвестицій та управління нацпроектами. Для того, щоб Порошенко зайняв пост міністра економічного розвитку і торгівлі, йому потрібно лише підготувати програму, яка б задовольняла президента.
Крім того, зміни торкнуться не тільки складу уряду, а й складу "рідної" партії. Віце-прем'єр-міністр Сергій Тігіпко, який останнім часом істотно погіршив свої позиції, за словами Януковича в майбутньому може зайняти одне з головних місць у Партії регіонів. "У тому, що Тігіпко буде, як мінімум, заступником голови партії, у мене немає сумнівів", - сказав Янукович. При цьому він нагадав, що зараз йде процес об'єднання ПР з партією Тігіпка "Сильна Україна".
Наскільки результативним буде подібний союз, президент не уточнив. Крім того, за словами Януковича, неясною залишається і ситуація з главою виборчого списку від ПР", - зазначив президент. Але в будь-якому випадку, Тігіпко отримає високу посаду серед "регіоналів". Наскільки це його "потішить" - інше питання. Тим більше, Тігіпко є, за даними Центру Разумкова, одним з трьох найбільших розчарувань українців у політиці за минулий рік. Згідно з опитуванням, Тігіпко розчарував близько 11,7% українців. Більше люди засмучувалися лише діями президента, якого "розчаруванням року" назвали 32,3% опитаних. "Почесну" трійку замикає нинішній прем'єр-міністр Микола Азаров, про якого президент теж згадував у своєму інтерв'ю.
Після стрімкого злету у владі екс-голови СБУ Валерія Хорошковського, який став міністром фінансів, а потім і першим віце-прем'єр-міністром, в ЗМІ почала циркулювати інформація про можливе прем'єрство "молодого і перспективного". Однак Янукович все ж таки вирішив запевнити населення: старий друг - краще нових двох. Досвід у Азарова, за словами Януковича, колосальний. І цей досвід потрібно використовувати. "Ми дуже відкрито цю тему (зміну Азарова) обговорювали у вузькому колі. Спочатку без Миколи Яновича, а потім з Миколою Яновичем... Ми дійшли однозначного висновку, що Азаров - з його перевагами і недоліками - на даному етапі виконав свою місію достойно", - сказав президент. Зокрема, в заслуги прем'єра глава держави записав і "зростання економіки". "Так, він (Азаров) "нахапався" негативу, але ми ж повинні бути справедливі - це не його особисті недоліки. Це недоліки, за великим рахунком, ті, які в цілому мала влада з багатьох питань. А він як керівник виконавчої влади, звичайно, більше ніж будь-хто інший несе за це відповідальність", - резюмував Янукович. Загалом, Азаров поки залишається біля урядового "керма".
Інтерв'ю з Януковичем показало: глава держави не поспішає визнавати прорахунки нинішньої влади. Він як і раніше вважає, що його управління Україною на благо, а багатьох проблем він просто не помічає, відбуваючись деклараціями (наприклад, про свободу слова і преси в Україні, "економічне зростання"). З іншого боку, Янукович все ж визнав, що проблеми є, і від їх рішення залежить політичне майбутнє його і Партії регіонів. Правда, конкретних підходів до вирішення цих проблем президент так і не озвучив...
Борис Рудь
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас