Торговців покарали за борги — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Торговців покарали за борги

Фондовий ринок
854
У серпні-вересні 2011 р. Українській біржі довелося застосувати фінансові та адміністративні санкції відразу до трьох фондових торговців - компанії "Вест-Капітал", "Арсенал Капітал" та "Енерджі Капітал" були оштрафовані за невиконання зобов'язань за угодами репо (короткострокова позика під заставу цінних паперів) і адресними операціями (купівля-продаж з відстрочкою платежу). Пізніше компанії були усунені Укрбіржею від торгів за несплату накладених штрафів. До головних причин інцидентів експерти віднесли слабкий ризик-менеджмент вищевказаних торговців, які в гонитві за прибутком не передбачили глибини падіння фондового ринку.
Аж до минулої п'ятниці дефолти дрібних торговців більше не відбувалися. Проте вперше в цьому році ситуація все ж повторилася - за порушення порядку розрахунків за договорами Укрбіржа наклала на компанію "ІСГ Капітал" штраф у розмірі 10% суми невиконаних зобов'язань на користь контрагента і 1% на користь біржі. До слова, цій компанії на початку березня треба також здійснити купонну виплату за облігаційним випуском на 10 млн. грн.
Як уточнив у розмові з "i" голова правління біржі Олег Ткаченко, компанія не виконала зобов'язань за угодою репо, яку раніше і так пролонгувала. "Фактично це старий борг, і очікувати якогось сплеску дефолтів не варто. Угоди репо і адресні угоди завжди пов'язані з ризиком, і треба розуміти, що рух ринку може бути не на користь одного з контрагентів", - додає він.
Не бачать передумов для хвилювань і інші профучасники ринку. "Це не перший і не останній випадок, але якоюсь небезпечною тенденцією це назвати не можна", - говорить директор КУА "Фінекс-Капітал" Ігор Когут. На ринку заявок, додає він, такі інциденти неможливі, а при укладанні адресних угод учасники самі повинні оцінювати свої ризики. "У випадку з репо, вважаю, що взагалі не варто було б когось карати, тому що сама його природа передбачає високу ліквідність активу. У разі невиконання однією стороною зобов'язання з повернення грошей інша сторона залишається з ліквідним інструментом, який можна як реалізувати, так і залишити у себе у портфелі", - додає експерт.
На думку керуючого директора ІГ "Універ" Олексія Сухорукова, з урахуванням нинішнього падіння активності на фондовому ринку не варто очікувати, що учасники ринку зараз будуть часто використовувати угоди репо. Але в будь-якому випадку учасникам ринку варто вдосконалити свій ризик-менеджмент.
"Оскільки в угодах репо зараз немає центрального контрагента, то кожен учасник повинен регулювати свої ризики лімітами на контрагента. У нас ліміти є тільки на кілька найбільших учасників біржі, - відзначає він. - З часом до цього прийдуть всі торговці, і ринок репо буде практично недоступний для дрібних учасників".
У свою чергу, надання центральному контрагенту біржі ліцензії на кліринг на ринку цінних паперів може значно знизити ризики торговців. В цьому випадку контроль за виконанням зобов'язань за адресними операціями буде здійснюватися через так звані дзвінки margin call, в результаті яких компанія, проти якої зіграв рух ринку, буде відразу ж вносити додаткове фінансове забезпечення. В іншому випадку угода буде примусово закриватися. Втім, поки реалізація цього механізму залежить від прийняття нового закону про депозитарну систему.
Поки закон не буде прийнятий, альтернативною можливістю може стати прийняття Нацкомісією з цінних паперів та фондового ринку (НКЦБФР) порядку здійснення операцій репо. Передбачається, що документ передбачить механізми, спрямовані на зниження ризиків при укладенні угод репо. "Комісія розробила Порядок щодо репо-операцій, який зараз обговорюється з учасниками ринку. Сподіваємося, що набрання чинності цього регуляторного акта щодо таких угод надасть на ринок позитивний вплив", - повідомили в НКЦПФР.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас