Євро зростає без почуття обов'язку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Євро зростає без почуття обов'язку

Валюта
2184
У п'ятницю курс євро вперше з початку грудня піднявся вище рівня $1,34. Під час торгів він досягав позначки $1,3475, що на 0,8% вище закриття попереднього дня. Фактично європейська валюта безупинно дорожчала весь тиждень, зміцнившись за цей період відносно долара на 2,5%. Євро дорожчав і в Україні - на міжбанку він досяг максимального рівня в 10,74 грн/євро. Валютний індикатор вранці склав 10,705-10,725 грн/євро, що виявилося на 5 коп. вище від закриття четверга. За тиждень курс євро відносно гривні зріс на 16 коп., або на 1,5%, і досяг найвищого значення з 8 грудня минулого року.
У інвесторів накопичилося багато приводів для гри на підвищення курсу євровалюти. Найвагоміший - Єврогрупа (рада міністрів фінансів єврозони) погодила другу програму фінансової допомоги Греції. Проблемній економіці виділять кредити на суму 130 млрд євро. Крім того, буде списано більше половини заборгованості перед приватними банками - парламент Греції прийняв відповідний закон в четвер. Суверенні облігації будуть обміняні на нові з дисконтом в 53,5%, в результаті чого борг перед приватними інвесторами скоротиться з 206 млрд євро до 99 млрд євро. Очікується, що процес обміну грецьких держоблігацій на папери з більш віддаленим терміном погашення завершиться до 12 березня, тобто з запасом до платежу в 14,5 млрд євро, майбутнього 20 березня.
Додаткову підтримку курсу євро надали статистичні дані щодо економіки ФРН - індекс ділових настроїв в Німеччині в лютому зріс в порівнянні з січнем на 1,3 пункту - до 109,6 пункту. Аналітики прогнозували, що значення індексу складе 108,8 пункту. Таким чином, індекс ділових настроїв демонструє зростання четвертий місяць поспіль, зміцнюючи надію інвесторів на те, що найбільша економіка Європи зможе уникнути рецесії. "Довгий час інвестори боялися глибокої рецесії в єврозоні та продавали європейські активи або уникали їх", - зазначив аналітик "ТКБ Капіталу" Сергій Карихалін. Зараз, на його думку, ці ризики скоротилися - як наслідок, інвестори "перестали продавати і навіть почали повертати кошти на європейський ринок".
Підвищеним попитом користуються боргові зобов'язання європейських країн. У п'ятницю Італія розмістила три випуски середньострокових облігацій на 4,5 млрд євро, попит на які склав 8,6 млрд євро. Завдяки високому попиту уряду вдалося знизити прибутковість паперів. Так, облігації з терміном погашення в січні 2014 року і обсягом 3 млрд євро були розміщені з прибутковістю 3,013%, тоді як попередній випуск мав прибутковість в 3,763%. "Ймовірно, великі інвестори повірили в те, що боргова криза відступила, принаймні, на якийсь час, і можна спробувати зробити ставку на зростання ринку", - відзначає Карихалін. Інвестори не забувають і про те, що прибутковість американських вкладень в середньостроковій перспективі буде залишатися на низькому рівні. "На інвесторів також впливає рішення ФРС залишити ставки нульовими до 2014 року", - говорить начальник відділу аналізу і досліджень "Райффайзен Банк Аваль" Дмитро Сологуб.
Не виключаючи зростання курсу євро в короткостроковій перспективі, експерти вказують на високу ймовірність його корекції в найближчому майбутньому. Поки рано говорити про повну стабілізацію ринків, оскільки нові угоди лише відсувають у часі питання виходу Греції зі складу валютного союзу. "У березні стане остаточно ясно, чи погасить Греція облігації, скориставшись цією підтримкою. Упевненості інвесторів у тому, що це відбудеться, поки немає", - зазначив начальник відділу аналізу фінансових ринків ІНГ Банк Україна Олександр Печеріцин. До того ж існує ризик того, що нові угоди можуть бути скасовані після виборів до грецького парламенту, які відбудуться в квітні.
Проти євро грають і дії європейського центробанку (ЄЦБ). "На 29 лютого намічається другий аукціон з уливання ліквідності ЄЦБ. Під час першого всі очікували, що центробанк просто буде друкувати гроші, викуповуючи облігації, але він рефінансував банки, які зробили цей викуп. Схоже, зараз ситуація повториться", - пояснив Дмитро Сологуб. 21 грудня 2011 р. європейський центробанк уже видав банкам трирічні кредити на 480 млрд євро, послабивши валюту наприкінці року. На цей раз, за оцінкою Goldman Sachs, банки можуть позичити 680 млрд євро, що неминуче позначиться на курсі валюти. "Якщо програми ЄЦБ з підтримки ліквідності продовжаться у великому обсязі, то це девальвує євро, - вважає Сологуб. - Тому, ймовірно, до кінця року ми будемо спостерігати коливання євро в діапазоні $ 1,3-1,35". Сильний євро знижує конкурентоспроможність європейського експорту, оскільки для українських споживачів імпорт з ЄС буде ставати дорожче, і витрати туристів на відпочинок в країнах єврозони будуть зростати.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас