Країни БРІКС закликали відмовитися від традиції призначати на посаду голови Світового банку американців — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Країни БРІКС закликали відмовитися від традиції призначати на посаду голови Світового банку американців

174
Країни БРІКС (Бразилія, Росія, Індія, Китай, ПАР) закликають відмовитися від традиції призначати на посаду голови Світового банку американців і виступають за відкритий для всіх країн процес вибору керівника цього міжнародного інституту. Як повідомляє Reuters, питання про майбутнє керівника Світового банку обговорювалось на зустрічі БРІКС на полях дводенного засідання міністрів фінансів G20, що проходить зараз в Мехіко. Міністри БРІКС не відкидають, що провідні країни, що розвиваються, висунуть свого кандидата на пост президента Світового банку.
Зокрема, міністр фінансів ПАР Правін Гордхан заявив, що посада голови Світового банку повинна бути відкрита для будь-якої національності. "Настав час відмовитися від традиції, за якою представник США очолює Світовий банк, а європеєць - Міжнародний валютний фонд", - сказав Гордхан.
Нинішній президент Світового банку Роберт Зеллік покидає пост 30 червня 2012 р. У відповідності з неформальними міжнародними домовленостями главою Світового банку завжди вибирається громадянин США, а головою МВФ - представник Європи.
США найближчим часом мають намір оголосити ім'я свого кандидата на посаду президента Світового банку. За неофіційними даними, ним може виявитися колишній економічний радник Білого дому Лоуренс Саммерс. Американська преса також сватала на цю посаду держсекретаря США Хілларі Клінтон та її чоловіка Білла Клінтона.
Світовий банк є одним із джерел фінансової і технічної допомоги, що надається країнам, що розвиваються. Він складається з двох організацій розвитку, що належать 187 країнам, - Mіжнародного банку реконструкції та розвитку (МБРР) і Міжнародної асоціації розвитку (МАР). Мета МБРР - скорочення масштабів бідності в країнах з середнім рівнем доходу і в кредитоспроможних країнах з низьким рівнем доходу, в той час як увага МАР зосереджена на найбідніших країнах світу. Штаб-квартира заснованого в 1944 р. Світового банку розташована у Вашингтоні.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас