Естонія посилює умови видачі посвідки на проживання — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Естонія посилює умови видачі посвідки на проживання

397
Після гучного скандалу з торгівлею посвідками на проживання в Естонії влада цієї балтійської країни вирішила піти на посилення закону про іноземців. Нові правила поки не прийняті. Але місцеві юристи зазначають, що вже зараз для багатьох росіян оформлення ПНП в Естонії стало дуже складним, а то й неможливим.
За 2010-2011 роки в Естонії різко зросла кількість клопотань про надання посвідки на проживання членам керівних органів підприємств. Місцеві правоохоронні органи звернули увагу на це питання. З'ясувалося, що в країні в масовому порядку реєструвалися фірми, які не займалися економічною діяльністю і засновувалися тільки для того, щоб мати підставу просити ПНП.
Більше того, керівниками однієї з компаній, що торгували видами на проживання, виявилися троє депутатів правлячої партії Естонії. Політики встигли оформити ПНП 147 громадянам Росії і країн СНД, в числі яких були відомі спортсмени і кримінальні авторитети.
Прем'єр-міністр Естонії Андрус Ансип заявив, що торгівля посвідками на проживання стала можлива через недоліки законодавства. Щоб не допускати зловживань у майбутньому, влада країни планує переглянути умови видачі ПНП підприємцям і вже готує зміни до закону про іноземців.
Естонський юрист Андрій Мурд, який працює в повіті Іда-Віруума, допомагаючи жителям Росії оформляти клопотання про дозвіл на проживання, зазначає, що ця процедура останнім часом дуже ускладнилася.
"Бажаючих отримати посвідку на проживання в Естонії дуже багато - це багаті люди, співробітники великих фірм, до мене звертаються чимало бізнесменів. Вони мають великі доходи, купують тут нерухомість і хочуть тут жити, мати можливість без проблем їздити по Європі. Їм подобається, що Естонія європейська країна і тут багато хто говорить російською", - цитує фахівця Postimees.
Однак, за словами юриста, його клієнти не можуть отримати бажаний статус. Чиновники спочатку приймають документи, проте потім відмовляють на тій підставі, що квота на видачу ПНП вже вичерпана. "Компетенція чиновників настільки низька, що по телефону дають інформацію, яка не відповідає дійсності, а потім кажуть, що я такого не говорив", - обурюється Андрій Мурд.
Фахівець компанії ТОО RMPConsult Ерік Муугамяе пояснює, що можливість отримати посвідку на проживання в Естонії на підставі участі в роботі керівного органу місцевого підприємства відсутня вже з літа. А оскільки ситуація загальновідома, то нові росіяни не звертаються.
"Ті люди, які тут реально працюють, зараз роблять собі естонську бізнес-візу. Це повністю законний спосіб перебування, єдина проблема - максимальний термін перебування в країні становить 180 днів. Сподіваємося, що Державні збори приймуть новий закон", - додає фахівець.
За матеріалами:
РБК
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас