Греки ховають євро під матраци — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Греки ховають євро під матраци

2185
Перспектива державного дефолту і повернення до національної валюти - драхми - серйозно лякає грецьких вкладників. За даними Банку Греції, з грудня 2009 по грудень 2011 року обсяг приватних вкладів у комерційних банках країни скоротився з 237,5 млрд до 174,2 млрд євро, тобто на 63,3 млрд євро (26,6%). При цьому протягом минулого року темпи відтоку заощаджень помітно зросли: зі своїх рахунків греки зняли 35 млрд євро (16% від ВВП країни за минулий рік).
Цікаво, що більшу частину знятих з рахунків накопичень греки не стали віддавати на зберігання іноземним банкам. За два минулі роки за кордон було переведено тільки 16 млрд євро. Майже третина цієї суми вирушила до Великобританії, звідки повідомляють, що з початком кризи різко зріс інтерес грецьких товстосумів до люксової нерухомості. Близько 10% витекло до Швейцарії, а решту грошей перемістилися з Греції на Кіпр і в інші країни зони євро. Зокрема, в банки Німеччини, де швидко зорієнтувалися і для обслуговування багатіїв, які прибувають з Афін, навіть взяли на роботу грецькомовних консультантів.
І все ж левова частка знятих з рахунків капіталів інвесторів (47,3 млрд євро) залишилася на батьківщині. Звичайно, кілька мільярдів були витрачені на споживання - через падіння доходів домогосподарств через зростання безробіття, але, на думку міністра фінансів Евангелоса Венізелоса, значна частина знятих греками з рахунків грошей акуратними пачками або зберігається в банківських скриньках, або захована в таємних місцях в їхніх будинках і квартирах.
Саме тому міністр і звернувся до співгромадян із закликом повернути їхна заощадження в фінансову систему країни. Виступаючи в парламенті, Евангелос Венізелос аргументував це тим, що тепер, коли завдяки другому пакету фінансової допомоги Євросоюзу проблема рефінансування банків Греції вирішена і небезпека дефолту країни ослабла, сенсу зберігати свої гроші під матрацом або в зарубіжних банках немає.
Невідомо, чи відгукнуться зараз греки на заклик свого міністра фінансів, проте, за неофіційною інформацією з банківських кіл, обсяг вкладів у банках Греції скоротився за січень ще майже на 2 млрд євро.
За матеріалами:
РБК
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас