Портнов: У другому читанні КПК щодо нетяжких злочинів зменшиться нижня межа застави до 1 тис. грн — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Портнов: У другому читанні КПК щодо нетяжких злочинів зменшиться нижня межа застави до 1 тис. грн

250
У другому читанні КПК щодо нетяжких злочинів зменшиться нижня межа застави до 1 тис. грн. Про це в інтерв'ю виданню "Дзеркало тижня. Україна" розповів керівник головного управління з питань судоустрою Адміністрації Президента Андрій Портнов.
"У другому читанні КПК щодо нетяжких злочинів зменшиться нижня межа застави до 1 тис. грн. Цю норму направлено на користь незаможних громадян, щоб не вийшло так, що забезпечені підозрювані будуть виконувати свої процесуальні обов'язки на волі, а малозабезпечені - в слідчому ізоляторі", - зазначив Портнов.
За його словами, в новий КПК буде також внесена норма, яка відповідає останній резолюції ПАРЄ про розслідування кримінальних справ стосовно вищих посадових осіб. Ці справи в суді першої інстанції будуть розглядатися колегією з трьох суддів, кожен з яких повинен мати стаж роботи суддею понад п'ять років, отримав безстрокове призначення на посаду судді і ніколи в житті вже не буде перепризначатися. В апеляційній інстанції - колегією у складі п'яти суддів, а в третій інстанції - колегією з семи осіб, кожен з яких має стаж роботи суддею понад 10 років. "На наш погляд, це гарантує і більш професійний розгляд справ, і більшу незалежність суддів", - сказав Портнов.
"Крім нової виборної посади слідчого судді... з'явиться ще одна виборна посада. У кожному суді має бути обраний найдосвідченіший суддя, який буде спеціалізуватися у справах, де в скоєнні злочину підозрюються неповнолітні. Якщо неповнолітній підозрюваний разом з дорослими, то цю справу має розглядати суддя у справах неповнолітніх. Також в органах внутрішніх справ будуть введені посади слідчих у справах неповнолітніх. Що стосується дітей-потерпілих, поправки до КПК, внесені до другого читання, передбачають, що вони не повинні бути присутніми в залі суду, даючи свідчення виключно в режимі відеоконференції", - зазначив Портнов.
Він також повідомив, що "ми впроваджуємо нову норму, згідно з якою родичі зможуть відвідувати своїх близьких (у місцях попереднього ув'язнення) не один раз на місяць, як зараз, а тричі".
Крім того, коментуючи питання з приводу того, що згідно з новим КПК тільки адвокат має право представляти інтереси обвинуваченого в суді, Портнов зазначив: "Так от, зараз в Україні 30 тисяч адвокатів, всі вони автоматично потрапляють до реєстру без спеціальної заяви, а норми про введення в процес монополії адвокатів вводяться взагалі через рік. Крім того, у всіх справах, які почнуть численні родичі протягом цього року, вони зможуть продовжувати представляти інтереси обвинувачених до остаточного розгляду таких справ у вищестоящих судових інстанціях і після закінчення року".
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас