Різкий занос — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Різкий занос

7469
Фізичні особи завалили банки грошима. За даними НБУ, за січень поточного року обсяг коштів населення в банках збільшився на 7,2 млрд грн., до 314,7 млрд грн. Це максимальний показник щомісячного приросту за останні роки. Особливо дивує, що рекорд припав на місяць, насичений святами.
Для порівняння: в січні 2011 р. депозитний портфель збільшився на 5,2 млрд грн. Втім, після декількох місяців нестабільності посилення припливу депозитів було зафіксовано в грудні 2011 р., коли портфель поповнився на 4,5 млрд грн. У нинішньому січні громадяни несли вклади як в гривнях (57% приросту), так і у валюті, тоді як майже 90% грудневого приросту припало на гривні.
Гормони росту
Банкіри говорять, що в лютому висока динаміка активізації вкладів зберігається. "У лютому у нас також рекордні прирости - приблизно 30 млн грн. В день. Більше несуть національну валюту, ніж іноземну", - констатує Антон Тютюн, заступник голови правління Ощадбанку. Аналогічні справи у невеликих банків. "У лютому динаміка не гірша, ніж в січні. Ми навіть почали знижувати ставки, оскільки ліквідності предостатньо", - говорить Андрій Рязанцев, голова правління "Ідея Банку".
Учасники ринку пояснюють рекордні прирости депозитів тим, що вкладники очікують зниження ставок, тому хочуть встигнути зафіксувати свої відносини з банками на максимально вигідних умовах.
"Тенденції зниження ставок в січні я не помітив. А ось в найближчому майбутньому процентні ставки будуть падати. Тож зараз вони знаходяться на піковій позначці. Населення розуміє, що таку прибутковість практично неможливо отримати без ризиків, користуючись іншими інструментами інвестування", - вважає Тютюн.
Дійсно, зараз процентні ставки за депозитами досягли максимального значення і практично не відрізняються від тих, що були зафіксовані в грудні 2011 р., коли середньозважена ставка за терміновими вкладами у гривнях становила 18,5% річних. Зниження окремими банками депозитних ставок після новорічних свят майже не вплинуло на ринок в цілому. У той же час, якщо в грудні найбільш вигідними були короткострокові вклади на 3 місяці, то зараз максимальну прибутковість обіцяють вклади на рік.
Це підтверджується динамікою Українського індексу ставок за депозитами фізичних осіб. Станом на 14 лютого значення цього індикатора за річними вкладами у гривнях перевищило 16%, тоді як в грудні в середньому було на 0,5 в.п. нижче. Разом з тим 3-місячні депозити подешевшали майже на 1 в.п., до 14,5% річних.
Відзначимо, що ставки за депозитами у валюті практично не змінилися, тому різниця в ставках між гривнею і доларом перевищила 10 в.п. Це також стимулювало громадян розміщувати вклади у гривні. "Напруга, пов'язана з очікуваннями девальвації, спала, тим більше що банки пропонували ставки, які перекривали потенційні втрати від можливої девальвації", - підкреслює Андрій Рязанцев.
Звідки грошики
Примітно, що в учасників ринку немає єдиної переконливої версії щодо того, звідки у громадян "зайві" гроші, які можна відкласти. "Швидше за все, під кінець року були проведені бюджетні виплати - іншого джерела я не бачу", - припускає Рязанцев.
Втім, дана версія не дуже переконлива. "Люди більше отримувати не стали - це факт. У той же час значний обсяг коштів перебуває поза банківською системою. Громадяни побачили, що великі банки пропонують прийнятні ставки, і вирішили принести гроші, а не зберігати їх вдома, під подушкою, - міркує Тютюн. - Може бути, під Новий рік організації зробили якісь виплати, видали "тринадцяті" зарплати".
В цілому ж банкіри зійшлися на думці, що, навіть отримавши будь-які виплати, населення швидше витратило б їх в період свят, ніж понесло в банк. "Я не дуже вірю в те, що у пересічних громадян є можливість щось відкладати. Хоча навряд чи такий приріст міг вийти за рахунок виплат бонусів топ-менеджменту корпорацій. Може, люди тримали гроші в банківських скриньках, а потім повернули на депозитні рахунки", - говорить Віталій Масюра, перший заступник голови ради директорів "Дельта Банку".
Директор департаменту персональних рішень (А-Клуб) Альфа-Банку Людмила Сергієнко відзначає активізацію припливу вкладів від заможних клієнтів: "В умовах кризи ліквідності деякі VIP-клієнти вилучали кошти з банківської системи, а тепер повертають. Крім того, я б відзначила значний приплив депозитів від громадян Росії, оскільки у нас ставки вищі". Один з банкірів, який побажав залишитися неназваним, припустив, що рекордне зростання депозитів могло бути забезпечене завдяки реалізації схеми "кредит - депозит", пов'язаної з оптимізацією оподаткування.
Суть в тому, що власник або керівник компанії "виймає" з бізнесу гроші і розміщує їх на депозит як фізична особа. Під заставу цього депозиту компанія бере у банку кредит. Відсоткові виплати по ньому відносяться на валові витрати і мінімізують оподатковуваний прибуток компанії, тоді як депозитний дохід фізособи податком не обкладається.
"Це загальновідома комбінація. Нею користуються в основному оптовики, які імпортують продукцію - побутову хімію, продукти харчування", - відзначає співрозмовник Бізнесу. На користь цієї версії свідчить і те, що в листопаді кошти юридичних осіб в банках різко скоротилися на 9,5 млрд грн., до 172,2 млрд грн.
Депозитні гонки
За підсумками 2011 р. обсяг коштів фізичних осіб у банківській системі збільшився на 13%, до 307,5 млрд грн. Найбільше депозитний портфель фізосіб наростив Приватбанк (+15,5 млрд грн.), зміцнивши своє лідерство на депозитному ринку.
За останній рік частка цього банку збільшилася на 3 в.п. - майже до 23%. Частка найближчого конкурента - Ощадбанку - трохи більше 8%.
Цей держбанк за підсумками 2011 р. збільшив свій портфель на 5,7 млрд грн. Втім, багато в чому за рахунок переведення вкладників з "Родовід-Банку". За словами Антона Тютюна, це рішення забезпечило держбанку приріст депозитів населення на 1,3 млрд грн. Третє місце зайняв ПУМБ, до якого протягом року було приєднано Донгорбанк.
Нарощували вклади також "Дельта Банк", Дочірній Банк Сбербанку Росії, "Платинум Банк". Приріст останнього частково (на 0,5 млрд грн.) пояснюється переведенням клієнтури з "Банку Схід" (колишній "Хоум Кредит Банк").
Разом з тим депозитні портфелі низки фінустанов скорочувалися. Найбільше "схуд" портфель проблемного "Родовід-Банку". На другому місці за втратою обсягу депозитів - "Надра Банк", з якого тимчасова адміністрація була виведена тільки в серпні минулого року. Істотний відтік грошей спостерігався також в банках з іноземним капіталом. Зокрема, активно скорочували портфелі "західні" фінустанови - "Райффайзен Банк Аваль", УкрСиббанк, Сведбанк і банк "Форум".
Приватні вкладники йдуть із цих банків, оскільки ті пропонують відверто занижені депозитні ставки. Зазначимо, що Сведбанк більше не приймає вклади, тому що йде з роздробу. Помітно скоротив депозитний портфель Промінвестбанк, підконтрольний російському Внєшекономбанку. У 2011 р. Промінвестбанк заміщав вклади населення ресурсами, залученими за рахунок випуску внутрішніх облігацій.
Не дивно, що змінилася група лідерів за обсягом коштів населення. Так, Топ-10 покинули "Форум" і Брокбізнесбанк, замість них до лідерів приєдналися "Дельта Банк" і ПУМБ. "Ми хочемо довести частку депозитів населення в зобов'язаннях до 35-40%, зараз цей показник становить 30%", - пояснює Масюра.
Втім, не виключено, що банки все-таки будуть прагнути до зниження ставок. "Найближчим часом буде тенденція до збільшення терміновості депозитів на тлі зниження відсоткових ставок", - вважає Рязанцев.
Віталій Масюра, перший заступник голови ради директорів "Дельта Банку"
- IV квартал 2011 р. здивував нас тим, що, незважаючи на девальваційні очікування і сигнали про погіршення економічної обстановки, вкладники, занервувавши в вересні, все ж продовжили приносити гроші, відреагувавши на підвищення ставок. Насправді це досить нестандартна модель поведінки.
Достатньо згадати, що восени 2008 р. банкам не вдавалося зупинити відтік капіталу за рахунок підвищення ставок. Ми зробили висновок, що люди отримали впевненість у тому, що рано чи пізно вони все одно заберуть свій вклад, нехай навіть із збанкрутілого банку і не відразу.
Антон Тютюн, заступник голови правління Ощадбанку
- Ми, звичайно, не пропонуємо 20% річних за депозитами, як деякі банки, і тим не менш 16-17% річних за вкладом на рік ми готові платити, щоб залишатися на ринку. Ми спочатку розуміли, що не будемо утримувати такі ставки, скажімо, півроку.
Депозитні ставки довго не протримаються на нинішньому рівні - для цього немає ніяких передумов. Справа в тому, що зараз кредитування проводиться у двох основних напрямках: роздрібне споживче і корпоративне.
У першому випадку високі ефективні ставки, у другому - низькі, тому що бізнес реально не готовий платити високі ставки. За хорошими корпораціями ганяється весь ринок, отже, є цінова конкуренція. Ставки за кредитами юридичним особам практично не збільшилися. Загальна маржа витягується на прийнятний рівень за рахунок споживчого кредитування.
Дмитро Гриньків
За матеріалами:
Бізнес
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас