Опозиція буде блокувати трибуну парламенту до кінця робочого дня у зв'язку з питанням ГТС — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Опозиція буде блокувати трибуну парламенту до кінця робочого дня у зв'язку з питанням ГТС

Енергетика
576
Опозиційні фракції БЮТБ і НУ-НС будуть блокувати трибуну парламенту до кінця робочого дня. Про це заявив віце-спікер Микола Томенко, передає кореспондент РБК-Україна.
"Ми прийняли рішення блокувати трибуну до кінця робочого дня. Ми вимагаємо не ухвалювати законопроект про газотранспортну систему (ГТС) і розглянути проект постанови резолюції Парламентської асамблеї Ради Європи. На погоджувальній раді більшість не дала гарантій, що вони не будуть ухвалювати закон про ГТС і розглянуть проект постанови про резолюцію ПАРЄ. Тому ми будемо звертатися до Президента. Зрозуміло, що якщо він дасть гарантії, більшість підтримає", - заявив Томенко.
Раніше заступник лідера фракції БЮТБ Андрій Шкіль повідомив, що опозиція заблокувала трибуну Верховної Ради України на знак протесту проти розгляду законопроекту № 9429 про приватизацію ГТС країни.
У той же час голова Верховної Ради Володимир Литвин упевнений, що сьогодні блокування парламентської трибуни проводиться з надуманого приводу, оскільки закон про реформування нафтогазового комплексу, який включено до порядку денного і проти схвалення якого виступає опозиція, насправді не передбачає приватизацію газотранспортної системи.
"Ви прекрасно розумієте, що нам потрібно вносити зміни в законодавство, що регулює діяльність енергетичного сектора України, оскільки Україна приєдналася до Енергетичної хартії, а Енергетична хартія вимагає, щоб ми внесли зміни у відповідне законодавство і розмежували "Нафтогаз України" в частині структур, які займатимуться видобутком газу, і структур, які займатимуться транзитом газу, тому в тому законі, який запропонований, абсолютно не йде мова про приватизацію. Щоб ставити в фактичну площину питання про приватизацію газотранспортної системи України, треба розглядати інший закон, а саме закон, який забороняє об'єкти приватизації", - сказав він сьогодні на брифінгу.
Напередодні народний депутат від БЮТБ Роман Забзалюк заявив, що в Верховній Раді не виключений силовий варіант розвитку подій, пов'язаний з голосуванням законопроекту щодо приватизації.
У свою чергу заступник голови фракції ПР Олександр Єфремов зазначив, що Партія регіонів не наполягатиме на першочерговому розгляді сьогодні проекту закону про реорганізацію НАК "Нафтогаз України".
Згідно з текстом проекту закону № 9429, реорганізація (злиття, приєднання, поділ, виділення, перетворення) державних підприємств, дочірніх підприємств НАК "Нафтогаз України", що здійснюють діяльність з транспортування магістральними та/або розподільними трубопроводами, зберігання в підземних газосховищах, і НАК "Нафтогаз України" здійснюється за рішенням Кабінету міністрів України.
У пояснювальній записці до законопроекту йдеться, що схвалення відповідного проекту закону дозволить здійснити реформування НАК "Нафтогаз України", спрямоване на підвищення економічної ефективності нафтогазової галузі, що буде відповідати вимогам законодавства ЄС у зв'язку з приєднанням України до Договору про заснування Енергетичного Співтовариства та сприяти посиленню енергетичної незалежності України.
Вищезазначений законопроект був внесений Кабміном на розгляд парламенту ще в листопаді 2011 р.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас