"Труба" більше не кличе — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Труба" більше не кличе

Енергетика
1931
22 лютого Російська Федерація заявила про те, що готова повністю відмовитися від української газотранспортної системи і почала перекидання потоку транзиту на білоруську ГТС. Сценарій, розіграний "Газпромом" відносно Білорусі в 2010 році, тепер застосовується до Українуи. Чи зможе Київ в таких умовах не поступитися своїми позиціями в газових переговорах?
Не діставайся ж ти нікому!
Незважаючи на переговори про ціну на газ, що почалися з ініціативи Росії, і на готовність Москви надати істотну знижку, відносини між двома парламентерами не дуже райдужні. Так, президент РФ Дмитро Медведєв заявив про необхідність початку будівництва газопроводу "Південний потік" в грудні цього року. Даний проект не на жарт турбує українську владу, яка вважає, що після його здійснення питання про володіння українською ГТС перестане бути важливим чинником у російсько-українських газових суперечках. І це побоювання цілком і повністю виправдано. "Ми повинні визначитися, яка повинна бути остаточна потужність "Південного потоку". Ви орієнтуєтеся на те, що відбувалося на початку цього року. Відбувалося рівно те, що відбувалося в попередній рік, і це є для мене достатньою підставою доручити Газпрому при проектуванні та прокладанні газопроводу "Південний потік" орієнтуватися на максимальний обсяг прокачування газу", - заявив Медведєв на зустрічі з главою "Газпрому" Олексієм Міллером. Міллер, у свою чергу, відповів, що максимальний обсяг газу, який зможе пропустити "Південний потік", 63 мільярда кубометрів. Справедливості заради варто відзначити, що пропускна здатність української ГТС на кордоні з країнами ЄС 145 мільярдів кубометрів. Втім, зараз по українських трубопроводах пропускається набагато менше газу. "Українська ГТС в змозі пропустити через себе трохи більше 110 мільярдів кубометрів газу", - заявив в січні 2012 року глава фракції Партії регіонів Олександр Єфремов.
Після зустрічі Міллера і Медведєва офіційний представник "Газпрому" Сергій Купріянов "порадував" українців - із завершенням будівництва "Південного потоку" транзитне значення нашої країни буде втрачено. "Після реалізації всіх запланованих "Газпромом" газотранспортних проектів, враховуючи вже наявні у власності компанії транспортні потужності в Білорусі і в Чорному морі, транзитне значення України для експорту російського газу буде дорівнювати нулю", - сказав він. В цей же день Росія почала перекидання транзиту з України на Білорусь. Так, уже тиждень транзит газу в Європу через нашу країну на 17% нижчий, ніж в січні. Як повідомило "Інтерфакc-Україна" джерело в галузі, за колишнього завантаження "Північного потоку" з середини минулого тижня прокачування по "Ямал-Європа" істотно зросли - практично до максимальних рівнів. Зараз разом Nord Stream і "Ямал" качають за день більше 114 мільйонів кубометрів - це більш ніж на 50 мільйонів на добу більше, ніж транспортувалося по "ямальській" трубі в ті ж дні минулого року. Слід зазначити, що російський газопровід "Північний потік" був запущений в листопаді. До останнього часу будь-яка зміна тиску в морській трубі супроводжувалася зниженням завантаження газопроводу "Ямал-Європа", який йде через Білорусь і Польщу до Німеччини. "Виявилося, що так Газпром звільняв в "ямальській" трубі місце для газу з українського коридору", - відзначають в агентстві.
Такі дії Росії значно зменшують можливості української сторони вплинути на формування ціни на газ. "Газпром" вирішив застосувати старе-добре: "Так не діставайся ж ти нікому!", звівши значимість української ГТС до нуля. При цьому не варто забувати, що ГТС занепадає, а грошей на підтримання її в нормальному стані потрібно теж немало. Почасти тому, а не через бажання "продати неньку москалям", українська влада пропонує україно-європейсько-російський консорціум, який би і займався вирішенням у тому числі і цих проблем.
З іншого боку, спорудження "Південного потоку" - справа навіть не наступного року. "Північний потік" будувався близько 6 років. А до завершення "Південного потоку" повністю виключити українську ГТС із російського транзиту буде дуже складно. Та й нинішня ситуація нагадує білорусько-російський газовий конфлікт, результатом якого стало взяття "Газпромом" під повний контроль білоруської ГТС.
Повторення пройденого
Розмови про зменшення транзиту через українську ГТС супроводжувалися скандалом: Україну намагалися звинуватити, притому неодноразово, в несанкціонованому відборі газу. На зустрічі з Медведєвим Міллер, незважаючи на те, що питання було начебто закрито, знову підняв цю тему. Він стверджував, що на початку року Україна здійснювала несанкціонований відбір російського газу, призначеного для європейських споживачів, які у зв'язку з аномальними холодами збільшили заявки на постачання російського "блакитного палива". "Проте значний обсяг російського газу до європейських споживачів не доходив. В окремі дні на території України залишалося до 40 мільйонів кубометрів газу", - зазначив Міллер і підкреслив, що це завдало репутаційних збитків "Газпрому". "Наші українські партнери брали з експортної труби стільки газу, скільки вважали необхідним. При цьому вони брали газ, який був призначений європейським споживачам, і про це наші українські партнери знали", - заявив Міллер. У свою чергу Медведєв доручив главі "Газпрому" "розібратися" з даною ситуацією. "Ви з усіма цими випадками, природно, в рамках корпоративних процедур та цивільно-правових угод, які пов'язують вас з Україною, розберіться", - напучував Медведєв Міллера.
Дана розмова нагадує поведінку російського президента щодо Білорусі влітку 2010 року. Тоді "братську" Білорусь звинуватили в несплаті за газ. В результаті Медведєв доручив перекрити постачання російського "блакитного палива" в республіку. "Слід приступити до відповідної процедури, зберігаючи взаємодію з білоруськими партнерами і спонукаючи їх до виконання договору і відповідно до тих правил, які існують у "Газпрому" з іншими контрагентами", - сказав він в 2010 році розмовляючи знову таки з главою "Газпрому" Міллером. У підсумку після обміну репліками на підвищених тонах між російським і білоруським президентом, і нетривалого перекриття поставок газу в Білорусь, Росія в підсумку поставки в республіку газу відновила. Але не просто так. Уже восени 2011 року "Газпром" викупив білоруську ГТС, заплативши за решту 50% акцій 2,5 мільярда доларів - таку ж ціну, як та, за яку купили першу половину акцій "Белтрансгазу" в середині 2000-х. Крім цього Мінськ виторгував для себе низьку ціну на газ - близько 165 доларів за тисячу кубометрів. Правда, така "щедрість" триватиме з 2012 по 2014 роки. При цьому, ціна може коригуватися з урахуванням інфляції. Що буде після 2014 року з ціною для Білорусі, поки не ясно. У будь-якому разі, республіка віддала "Газпрому" останній свій козир в переговорах.
Нинішня ситуація з Україною: скандал з "відбором газу у європейських споживачів" та зменшення кількості прокачаного "блакитного палива" через українську ГТС дуже нагадують "білоруський сценарій". Очевидно, для "Газпрому" монополізація шляхів поставок газу в Європу є однією з першочергових цілей. І Україна в цьому плані займає важливе місце. Крім того, взяття під контроль української ГТС може сприяти поліпшенню іміджу російської влади серед власних виборців: на носі вибори президента і ще одне свідчення сили "тандему" зайвим явно не буде. А українській владі слід приготуватися до жорсткого конфлікту і необхідності відстоювати свої позиції.
Борис Рудь
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас