СБ: Різке зниження зростання ВВП загрожує Китаю повномасштабною кризою — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

СБ: Різке зниження зростання ВВП загрожує Китаю повномасштабною кризою

Казна та Політика
768
На Китай може чекати повномасштабна криза, такий прогноз Світового банку (СБ). У доповіді під назвою "Китай до 2030 року", підготовленій спільно з експертами з КНР, уряду радять не відкладати економічні реформи і знижувати участь держави в економіці, пише The Wall Street Journal.
Аналітики відзначають: уряд КНР надто захопився регулюванням економіки. За останні 10 років роль держави в цій сфері різко виросла, що, на думку СБ, негативно позначається на зростанні ВВП країни.
У тому числі через неефективне, зайво бюрократизоване управління держпідприємствами. Адже саме від показника ВВП багато в чому залежить благополуччя Піднебесної. Якщо темпи зростання внутрішнього валового продукту різко знизяться, криза може паралізувати все господарське життя Китаю, з тривогою наголошується в доповіді.
Як повідомляє телеканал "Росія 24", експерти закликали владу стимулювати приватний бізнес, підприємництво, створювати умови для чесної ринкової конкуренції і переводити державні підприємства в приватну власність. За офіційними прогнозами уряду КНР, в цьому році ВВП країни виросте на 8%, а в 2013-2016 рр. сповільниться до 6,6%. Раніше протягом 30 років економіка Китаю зростала на 10% у рік. За підсумками III кварталу 2011 р. зростання ВВП в річному вирахуванні склало 9,1%, що стало найгіршим показником за 2 роки. В IV кварталі темпи знизилися ще сильніше: приріст ВВП склав 8,9%, що стало найгіршим результатом за 10 кварталів. У листопаді минулого року, вперше за 3 роки, зафіксований спад промислового виробництва. Європейська боргова криза вдарила по китайському експорту, одночасно скоротилося споживання на внутрішньому ринку через посилення монетарної політики.
І хоча в лютому індекс ділової активності від банку HSBC виріс, він як і раніше нижче позначки 50 пунктів, що говорить про уповільнення. Не додали оптимізму і дані про нові експортні замовлення: вони виявилися значно гіршими січневих значень. Міністерство торгівлі розробляє нові податкові пільги для стимулювання експортерів. "Значущого зростання внутрішнього попиту поки не видно, а уповільнення експорту починає трохи лякати, що додає ризиків економічному зростанню", - відзначає економіст HSBC Цюй Хунбінь. Індекс PMI від HSBC виріс у лютому до 49,7 порівняно з січневими 48,8. Індекс нових експортних замовлень впав до 47,4, хоча ще в січні показник перебував на позначці 50,4.
Монетарна влада Китаю намагається стимулювати економічне зростання. Норми банківського резервування знову знижені на 50 базисних пунктів. Причини - падіння експорту та охолодження на ринку нерухомості. Остання статистика в цьому секторі показала найгірші результати майже за рік.
Раніше економісти МВФ вже давали прогноз, що темпи зростання китайської економіки можуть впасти майже вдвічі: адже якщо ситуація в єврозоні посилитися, це потребує ще більшого податково-бюджетного і грошово-кредитного стимулювання з боку монетарної влади Китаю. У доповіді фонду два сценарії по Китаю. Згідно з базовим, в цьому році ВВП країни додасть 8,2%. Несприятливий варіант передбачає зниження цієї оцінки як мінімум на 4%.
Буквально напередодні China Securities Journal повідомила, що обсяг нових кредитів в КНР різко сповільнився. "Велика четвірка" китайських банків видала всього 70 млрд юанів за перші три тижні лютого. Більш того, один з чотирьох банків навіть зафіксував зниження темпів зростання кредитування при тому, що традиційно на початку року місцеві банки намагаються максимально наростити обсяги виданих позик, щоб завоювати свою частку ринку і застрахуватися від змін у монетарній політиці. Зазвичай обсяг виданих "великою четвіркою" кредитів складає не менше 30% від загального показника фінсектора. Нинішні дані поступаються торішнім на 29% і є найслабшими з 2007 р. темпами зростання кредитування в перші місяці року.
Ще одна хвора проблема - ринок нерухомості. Ціни на будинки в Китаї продовжують знижуватися. Останні статдані показали найгірший результат майже за рік. Жодне з 70 міст, що входять в список спостереження, не продемонструвало зростання цін на будинки, причому в 47 з них зафіксовано зниження. У найбільших містах, включаючи Пекін, Шанхай, Шеньжень і Гуанджоу, така тенденція спостерігається вже 4 місяці поспіль.
"Спадний тренд у цінах на житло буде зміцнюватися в найближчі місяці, так як уряд продовжує активно контролювати цей ринок", - упевнений Алан Джин, аналітик з нерухомості Mizuho Securities Asia. Втім, у Ashmore Investment налаштовані оптимістично. "Проблема на ринку нерухомості реальна. Так, ми мали справу з міхуром, безсумнівно, на ринку елітної нерухомості та нерухомості в прибережних містах. Але це проблеми тієї категорії, які можна вирішувати, і вони вирішуються", - відзначає Джером Бут.
Раніше влада Китаю пообіцяла стабілізувати експорт і підтримати імпорт в 2012 р., щоб врівноважити торгівлю, намагаючись змінити баланс економіки та ізолювати її від впливу зниження світового попиту.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас