Бензин по 11 грн.: якими будуть ціни в березні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Бензин по 11 грн.: якими будуть ціни в березні

Енергетика
2220
Загострення іранської проблеми і боргова криза Греції підштовхнули ціни на нафту на світовому ринку. Ф'ючерси на нафту марки Brent минулого тижня досягли $120.
Зростання цін на нафту дало привід говорити про подорожчання бензину на українських заправках. Але, як виявилося, вітчизняні трейдери налаштовані тримати ціни.
Ціновий коридор
Наприкінці тижня, на тлі повідомлень зі світових бірж і чуток, що з'явилися на внутрішньому ринку, які змусили операторів нервувати, в Міністерстві енергетики та вугільної промисловості відбулося засідання експертно-аналітичної групи з відпрацювання питань функціонування ринку нафти і нафтопродуктів (ЕАГ).
Як стверджують в Міненерговугілля, нафтотрейдери, які брали участь у засіданні ЕАГ, підтримали пропозицію профільного міністра Юрія Бойка дотримуватися раніше встановленого цінового коридору (максимальна ціна на А-95 на рівні 10,54 грн., а дизпаливо - 9,84 грн. за літр) як мінімум до кінця лютого. "Найголовніше для ринку - це стабільність", - переконував Бойко операторів ринку.
Крім того, трейдери оптимістично оцінили обсяг запасів палива в Україні. За їхніми словами, в піковий весняний період споживачі будуть забезпечені нафтопродуктами в повному обсязі. Учасники засідання не бачать підстав говорити про різке подорожчання вартості бензину і дизпалива найближчим часом. На думку трейдерів, заяви окремих експертів щодо нібито можливого підвищення цін не відповідають дійсності і тільки штучно нагнітають напругу.
При цьому можливе спекулятивне зростання вартості палива на окремих АЗС буде відслідковуватися секретаріатом ЕАГ та контролюючими органами.
Запас міцності
В цілому ситуація на ринку палива до останнього моменту не викликала побоювань. Експерти констатують, що, починаючи з серпня 2011 року, на ринку спостерігалася стабільність. Без особливих сюрпризів закінчується і лютий. "Зростав ринок, падав ринок - все одно у нас ціна на колонці залишалася однаковою. І лютий, в принципі, пройшов в тому ж руслі", - констатує директор консалтингової групи А-95 Сергій Куюн.
За його словами, в окремих мережах мали місце невеликі коректування в межах 5-10 коп. на літрі. Проте в цілому, січень і лютий - спокійні місяці, оскільки споживання нафтопродуктів перебуває на найнижчій точці за рік. "І, відповідно, ніхто з операторів не зацікавлений дестабілізувати ціни, що ще може додатково відлякати і без того аморфного зимового споживача", - підкреслює Куюн.
Заступник директора НТЦ Психея Геннадій Рябцев також вказує на стабільну ситуацію на ринку в лютому, з невеликим зростанням вартості імпортного високооктанового бензину. Однак зростання дорогого палива не надто впливає на ринок. "Значного зростання цін не відбудеться. За великим рахунком, вже підняли ціни ОККО, WOG та Лукойл (за даними на 21 лютого, ціни на бензин А-95 на заправках ОККО в Київській області становили 10,34 грн., WOG - 10,35 грн., Лукойл - 10,30 грн. за літр при середній ціні по Україні на рівні 10,30 грн., - ред.). На всіх цих заправках вже було зростання на 10 коп. (на літрі, - ред.) бензину. Але я не вважаю, що тут будуть ще більш серйозні зміни", - зазначив Рябцев.
Ціни в березні
Початок весни також не повинен похитнути ринок - про це говорять як результати засідання ЕАГ, так і стриманий оптимізм експертів. Заступник директора НТЦ Психея переконаний, що недавню зміну цін на нафту не можна назвати катастрофічною. "Стимулюють" ринок до зростання в основному інформаційні спекуляції навколо іранської проблеми, вважає Рябцев.
Експерт нагадує, що припинення поставок іранської нафти до Великобританії і Франції не створює особливих проблем для ринків цих країн, оскільки обсяги цих поставок незначні. Крім того, підвищення цін на нафту до $120 за барель також є малим виправданням для цінового стрибка на українському ринку. Навіть якщо протягом найближчих 3-4 тижнів ціна на нафту втримається в інтервалі $120-125, приріст в ціні нафтопродуктів через місяць може скласти лише 6%. "При ціні 10,25 грн. за літр це близько 60 коп... Це максимум, що ми можемо мати. Тому ні про яке різке зростання до 11 грн. і вище мова не йде. Немає жодних підстав для цього", - переконує Рябцев.
Значне зростання цін можливе лише в разі дефіциту нафтопродуктів, якого зараз не спостерігається. "Зараз всі нафтобази залиті під саму зав'язку", - додає експерт, підкреслюючи, що навіть у аграріїв не виникає проблем із забезпеченням паливом.
Крім того, будь-яке різке підвищення цін у роздробі призведе до обвального зниження попиту. "Трейдери це розуміють. І вони не будуть піднімати ціни", - говорить він, хоча і погоджується, що незначні економічні передумови для зростання існують.
Куюн з групи А-95 також вважає, що драматизувати ситуацію на ринку палива не варто. Однак він переконаний, що ціна на нафту $120 так чи інакше може позначитися на вітчизняному ринку. "Безумовно, ми, як країна-імпортер нафти і нафтопродуктів, обов'язково це відчуємо. Питання єдине: коли?", - зазначив він.
У той же час, на користь низьких цін грає, по-перше, низьке сезонне споживання нафтопродуктів, а, по-друге, достатні запаси палива, зокрема, дизельного, порівняно з минулим роком.
У будь-якому випадку, передумов для зростання цін до кінця лютого немає, упевнений директор консалтингової групи А-95. У березні ж ситуація може змінитися, і на горизонті дійсно може замаячити ціна 11 грн. "Але, по-перше, ми сподіваємося, що ринок охолоне, бо ми й раніше були очевидцями певних ескалацій на світовому ринку. Крім того, я вважаю, що зростання не буде різким, оскільки ті ж запаси, наприклад, дизельного палива створюють непогану ситуацію для поступового переходу на новий рівень ціни", - вважає Куюн.
Щодо бензину, ймовірно, ситуація буде розвиватися трохи швидше, говорить експерт. "Але, знову-таки, будемо сподіватися, що все ж трохи охолонуть пристрасті на світових майданчиках", - додає Куюн.
До відома, станом на 21 лютого середня роздрібна ціна на бензин А-95 на заправках України становила 10,30 грн./літр, марки А-92 - 10,06 грн./літр, а на дизпаливо - 9,7 грн./літр.
Станіслав Погорілий
За матеріалами:
ЛігаБізнесІнформ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас