ЄС не дасть Угорщині заплановані 495 млн євро в 2013-му, якщо вона не знизить дефіцит — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЄС не дасть Угорщині заплановані 495 млн євро в 2013-му, якщо вона не знизить дефіцит

Казна та Політика
128
Єврокомісія, розпорядник бюджетних коштів Євросоюзу, вирішила заморозити надання Угорщині 495 млн євро з Фонду співробітництва (Cohesion fund) з 2013 року, якщо країна не скоротить дефіцит бюджету нижче 3% ВВП в поточному році, заявив віце-президент ЄК Оллі Рен на прес-конференції в середу.
"Це (495 млн євро) становить 0,5% ВВП країни і 29% інвестицій фонду (в Угорщину) в 2013 році", - додав віце-президент ЄК Антоніо Таяні (Antonio Tajani), також присутній на прес-конференції.
Угорщина перебуває під процедурою скорочення надмірного дефіциту, яка передбачає доведення дефіциту бюджету країни Євросоюзу до рівня нижче 3% її ВВП протягом кількох років. Програму скорочення дефіциту розробляє сама держава, плануючи показники дефіциту на кожен рік, а ЄК погоджує і стежить за її виконанням.
Єврокомісія заявляє, що Угорщина не уклалася в свою програму, яка передбачала нормалізацію дефіциту в 2011 році. Торік Угорщині вдалося поліпшити бюджетні показники лише за рахунок разових заходів, які більше не можуть бути застосовані в майбутньому. Країна може показати профіцит бюджету в розмірі більше 3,5% ВВП, повідомила ЄК в середині січня. Однак цей рівень був отриманий тільки завдяки заходам одноразової дії, зокрема за рахунок переведення приватних пенсійних фондів на суму близько 9,75% ВВП в державний сектор. Без цих заходів дефіцит минулого року був би на рівні 6% ВВП.
Угорщина перебуває в процесі скорочення надмірного дефіциту бюджету весь час свого перебування в Євросоюзі - з травня 2004 року, нагадав єврокомісар Рен.
ЄК зазначає, що замороження коштів Фонду співробітництва пов'язане з тим, що Єврокомісія неодноразово закликала Угорщину посилити процес сталого скорочення дефіциту, але країна так цього і не зробила. "Це повинно бути сприйнято як серйозний стимул, наданий Угорщині для проведення здорової бюджетної політики", - додав Рен.
Єврокомісія не відкидає, що кошти фонду можуть бути розморожені, якщо Угорщина зробить необхідні з точки зору ЄК дії в області фіскальної політики.
При цьому Угорщина прийняла низку нових заходів на поточному тижні зі скорочення дефіциту бюджету. "Мій офіс завжди бере до уваги (нову інформацію). Не відкидаю, що додаткові заходи знадобляться для скорочення дефіциту нижче 3% ВВП", - зазначив Рен, коментуючи нововведення в Угорщині.
За матеріалами:
Банки.ру
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас