Хорошковський: Ситуація з держборгом в Україні напружена — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Хорошковський: Ситуація з держборгом в Україні напружена

Казна та Політика
1068
Державний бюджет України на 2012 рік є недостатньо збалансованим. Таку думку міністр фінансів України Валерій Хорошковський висловив на засіданні комітету Верховної ради з питань фінансів, банківської діяльності, податкової та митної політики.
"Фактично у нас є від'ємне сальдо навіть за тими витратами, які ми повинні здійснити в цьому році", - сказав міністр. Хорошковський зазначив, що розбалансованість посилилася в результаті прийняття низки законодавчих актів вже після затвердження держбюджету.
У зв'язку з цим глава Мінфіну також відзначив нереалістичність деяких запланованих доходів, зокрема, за рахунок погашення старих кредитів. Міністр також виступив категорично проти широкого використання податкових пільг. "Систему пільг потрібно переглядати", - сказав він.
Хорошковський пояснив, що поки для несплати податків у деяких випадках найчастіше існують цілком законні підстави. У зв'язку з цим глава Мінфіну закликав членів фінансового комітету обережно ставитися до лобістських законопроектів.
Щодо боргового навантаження Хорошковський заявив, що ситуація напружена: Мінфін змушений йти на перекредитування. "Напружена ситуація з держборгом. У лютому і в березні ми мали б виплатити по 8 мільярдів гривень... Просто за рахунок бюджетних надходжень це зробити неможливо", - сказав він.
Разом з тим, міністр повідомив, що процес залучення позик йде успішно. Щодо рівня співвідношення держборгу до ВВП глава Мінфіну констатував, що Україна вже вийшла на граничні показники. "Ми десь уже на межі знаходимося", - підкреслив Хорошковський
Міністр пояснив, що при виході на рівень співвідношення держборгу до ВВП 60-70% ціна обслуговування цих зобов'язань може виявитися надмірно високою.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас