СБ: Кризу в Європі потрібно сприймати як шанс для реформування — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

СБ: Кризу в Європі потрібно сприймати як шанс для реформування

Казна та Політика
195
Нерівномірність економічного розвитку європейських держав - головна причина нинішньої кризи в зоні євро. Таку думку висловили регіональний директор Світового банку (СБ) Мартін Рейзер і головний економіст СБ по Європі Індерміт Гілл, пише РБК-Україна.
"Європа цілком може повернути собі колишній блиск. Для цього необхідні реформи. Мотор європейської інтеграції повинен знову запрацювати. Потрібно зміцнити спільний ринок, розширити повноваження Європи в плані регулювання фінансових ринків, енергетичного сектору, транспорту та телекомунікацій... Європейська модель переживає кризу довіри. Існує небезпека того, що, зневірившись у власних силах, континент відмовиться від принципів європейської інтеграції. Такий розвиток подій став би справжньою трагедією. Навпаки, кризу слід сприймати як шанс для реформування європейської моделі. Якщо це станеться, то Європу чекає друга молодість", - вважають вони.
За словами експертів, цифрову революцію Європа майже проспала - тепер не можна допустити повторення цього відносно технологій майбутнього - від біотехнологій до сучасної медичної техніки. "Єдиний європейський ринок цифрових послуг став би набагато більш продуктивним живильним середовищем для інновацій, ніж найвишуканіші ініціативи окремих держав. При цьому південь Європи потребує термінового поліпшення інвестиційного клімату", - відзначили Рейзер і Гілл.
Але в першу чергу, на думку аналітиків СБ, Європа повинна звернути увагу на свою демографічну ситуацію.
"Незважаючи на сильне збільшення тривалості життя, європейці виходять сьогодні на пенсію в середньому приблизно на десять років раніше, ніж в 60-і роки. Протягом найближчих 50 років працездатне населення Європи зменшиться на 50 млн осіб. Жодне суспільство у світі не може собі дозволити на тлі зростання тривалості життя і падіння народжуваності скорочувати не тільки тривалість робочого дня, але ще й розміри обов'язкового трудового стажу. Причому з урахуванням того, що в майбутньому до витрат на пенсійне забезпечення додадуться все більші витрати на охорону здоров'я та медичне обслуговування через старість. Важко знайти виправдання і тому, що на тлі зниження чисельності населення майже половина молодих людей у деяких країнах Європи не в змозі знайти собі роботу. Виправляти таку ситуацію слід негайно. Європі необхідно реформувати пенсійні системи, відкрити ринки праці та підвищити мобільність трудових ресурсів", - вважають експерти.
Нагадаємо, 14 лютого ц.р. міжнародне рейтингове агентство Moody's Investors Service переглянуло кредитні рейтинги 9 європейських країн. Так, довгостроковий суверенний кредитний рейтинг Іспанії знижений до рівня А3 з А1, Італії - до А3 з А2, Мальти - до А3 з А2, Португалії - до Ва3 з Ва2, Словаччини - до А2 з А1, Словенії - до А2 з А1. Прогноз щодо всіх рейтингів - "негативний".
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас