Ъ: Місцеві бюджети вимагають грошей — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ъ: Місцеві бюджети вимагають грошей

Казна та Політика
548
Місцеві органи влади вчора направили уряду свої пропозиції до бюджетного та податкового законодавства, які дозволять їм з 2013 року розпоряджатися 25% надходжень від податку на прибуток, а також збільшити платежі з податку на нерухомість та податку з власників транспортних засобів. Крім того, запропоновано списати борги місцевих бюджетів перед Держказначейством за середньостроковими позиками. У парламентському комітеті з питань бюджету вже заявили, що ці вимоги виконати нереально.
Вчора правління Асоціації міст України затвердило свої пропозиції уряду, які місцеві органи влади просять врахувати при розробці основних напрямів бюджетної політики на 2013 рік. Усього запропоновано 16 заходів, реалізація яких призведе до децентралізації місцевих бюджетів та ефективного функціонування органів влади на місцях. Мери вважають доцільним залишати в місцевих бюджетах 25% платежів податку на прибуток (крім підприємств державної та комунальної власності), а також 50% від перевиконання планів зі збору цього податку та акцизу. "Бюджетна система не стимулює міста розвиватися. Якщо частина податку на прибуток буде залишатися у місцевому бюджеті, ми станемо більш зацікавленими у збільшенні кількості працюючих підприємств, які отримують більше прибутку", - говорить мер Черкас Сергій Одарич.
Серед іншого асоціація пропонує дозволити місцевій владі встановлювати ставки податку на землю, адмініструвати туристичний збір залежно від оборотів готелів, повернути податок з власників транспортних засобів за прогресивною шкалою в залежності від об’єму двигуна. А податком на нерухомість, який запрацює з 1 липня, обкладати не тільки житло, але і все комерційне майно. "Щоб платили не тільки мешканці, але й власники супермаркетів, бутиків. Повноцінне запровадження податку може дати до 20 млрд грн, і містам не потрібно буде просити додаткового фінансування, оскільки вони будуть забезпечені", - вважає експерт асоціації з моніторингу законодавства в питаннях бюджету Олександр Слобожан.
Необхідно також списати борг за середньостроковими позиками, які надавалися місцевим бюджетам з коштів єдиного казначейського рахунку на покриття касових розривів. За словами мерів, їм довелося брати позики внаслідок неефективного планування: Мінфін завищував доходи і занижував витрати. За підрахунками асоціації, незабезпеченість бюджетних призначень у 2012 році за захищеними статтями становить майже 2 млрд грн. Разом з тим запропоновано скоротити обсяг щоденного погашення позик до 50-60%. Місцеві органи влади також просять уряд спростити процедуру запозичень до місцевих бюджетів та зняти обмеження за кількістю населення.
На думку економіста Національного інституту стратегічних досліджень Олексія Молдована, пропозиції асоціації актуальні, адже місцеві бюджети "ослаблені". Цілком реально наповнити їх за рахунок податку на нерухомість і залучення до його сплати власників комерційної нерухомості. При цьому він сумнівається, що податок запрацює з середини року. А транспортний збір, вважає Олексій Молдован, варто застосовувати тільки до компаній, як це практикується в Європі. Експерт сумнівається, що Мінфін піде на списання боргів за позиками. У самому Мінфіні поки не готові коментувати пропозиції асоціації. Заступник директора департаменту місцевих бюджетів та інвестицій міністерства Галина Маркович заявила, що Мінфін повинен їх спочатку вивчити. При формуванні бюджету-2012 президент Віктор Янукович наголошував на необхідності посилення фінансової незалежності регіонів.
Проте глава комітету Верховної ради з питань бюджету Валерій Баранов (Народна партія) ще вчора заявив мерам, що уряд не погодиться з пропозицією залишати частину податку на прибуток на місцях. "Ми можемо скільки завгодно це обговорювати, але ніхто не дасть це зробити, адже треба чимось фінансувати пенсії і зарплати", - резюмував він. "Необхідно подумати і про інші норми, які б стимулювали наш розвиток, а не робити це тільки за рахунок податку на прибуток", - підтримав його глава Київміськдержадміністрації Олександр Попов.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас