Оллі Рен: Екофін підтримав рішення Єврогрупи щодо пакету допомоги Греції — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Оллі Рен: Екофін підтримав рішення Єврогрупи щодо пакету допомоги Греції

Казна та Політика
167
Єврогрупа на своєму засіданні з Греції прийняла основне рішення, яке піде на користь грецькому народу і забезпечить фінансову стабільність в Європі, заявив у вівторок заступник голови Європейської комісії Оллі Рен.
"Це основне рішення, яке дозволить полегшити борговий тягар Греції і допоможе реформувати грецьку економіку й адміністрацію, щоб країна змогла повернутися до економічного зростання і створення робочих місць", - повідомив Рен на прес-конференції після засідання Ради міністрів економіки та фінансів (Екофін) в Брюсселі.
За словами заступника голови Єврокомісії, Екофін підтримав рішення Єврогрупи щодо пакету другої програми допомоги Греції, особливо залучення до нього приватного сектора.
"Греція являла собою справжній епіцентр кризи", - зазначив Рен. Вирішити грецькі проблеми способом, який би викликав довіру, на його думку, було необхідною умовою, щоб впоратися з кризою і повернутися на шлях відновлення економіки.
Відповідаючи на запитання, він відкинув будь-які паралелі становища Греції з ситуаціями в сфері фінансів в Ірландії і Португалії. "Греція - це абсолютно особливий випадок", - підкреслив Рен.
"Такий спосіб залучення приватного сектора, який використаний у разі Греції, не повториться, що б не сталося", - стверджує європейський комісар.
На зауваження про те, що погано узгоджуються жорсткі заходи в соціальній сфері, зокрема скорочення зарплат, із запевненнями про турботу про грецький народ, Рен відповів, що в останнє десятиліття Греція продемонструвала ненадійність своєї економічної моделі.
"Країна систематично жила не по кишені останнє десятиліття", - в черговий раз заявив заступник голови Єврокомісії. На його погляд, це переконливо ілюструється невиправданим зростанням вартості робочої сили в країні. Пропоновані реформи, вважає Рен, покликані повернути економіку країни в рамки економічної логіки.
Найважливішою реформою для Греції він вважає податкову консолідацію, реформування податкової адміністрації та боротьбу з ухилянням від податків. Це, за його словами, допоможуть зробити експерти з країн ЄС, які будуть працювати в Греції в рамках технічної допомоги Єврокомісії.
На питання про те, що станеться у разі невиконання програми, який Рен назвав "гіпотетичним і теоретичним", заступник голови Єврокомісії відповів: "Я повністю довіряю керівникам грецької коаліції і основним політичним партіям в тому, що вони реалізують програму. Уряд Греції зробить це, влада буде співпрацювати, тому що, навіть якщо ця програма важка для реалізації, це все одно найменш складний спосіб діяти на користь грецькому народу і це спосіб, який дозволить нам з часом повернути країну до економічного зростання і зайнятості, що є необхідністю для грецького народу".
Говорячи про рішення Екофіну з проблем управління економікою, Рен зазначив, що йде "повне переплавлення економічного управління" в ЄС. Він висловив упевненість, що після короткої рецесії економічне зростання в єврозоні та Євросоюзі відновиться.
У зв'язку з цим Рен надає особливого значення "противогневому захисту" - зміцненню фондів Європейського механізму стабільності і тимчасового Європейського інструменту фінансової стабільності. Їх надійність, на його думку, крім свого прямого завдання, також є засобом зміцнення довіри з боку міжнародних партнерів, перш за все, МВФ. Він вважає, що такі механізми повинні існувати не тільки на європейському, а й на світовому рівні.
Відповідаючи на запитання про обсяги коштів "противегневого захисту", Рен підтвердив 500 млрд євро для Європейського механізму стабільності плюс 250 млрд євро решти коштів Європейського інструменту фінансової стабільності.
За матеріалами:
Лента.РУ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас