Мінфін Німеччини: МВФ може надати Греції 23 млрд євро — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мінфін Німеччини: МВФ може надати Греції 23 млрд євро

Казна та Політика
130
Міжнародний валютний фонд (МВФ) може надати Греції 23 млрд євро, після того як країни єврозони схвалили виділення Афінам нового фінансування на суму до 130 млрд євро, передає Reuters. Як повідомив журналістам міністр фінансів Німеччини Вольфганг Шойбле, МВФ буде брати участь у новій програмі допомоги Греції і зі свого боку готовий запропонувати "13 млрд євро плюс 10 млрд євро, не використаних у рамках першої програми".
Остаточне рішення про розмір участі МВФ в новій грецькій програмі буде прийнято виконавчою радою фонду на її наступному засіданні, уточнив Шойбле.
Раніше сьогодні Єврогрупа (міністри фінансів єврозони) затвердила другу програму фінансової допомоги Греції обсягом 130 млрд євро - понад чинну програму на 110 млрд євро. Переговори міністрів тривали 13 годин і завершилися пізно вночі. Міністри підтвердили готовність держав-членів єврозони щодо участі МВФ надати Греції нове фінансування в обсязі до 130 млрд євро до 2014 р. Нові кредити укупі з обміном держоблігацій Греції, що належать приватному сектору, покликані допомогти країні скоротити державний борг до 120,5% від ВВП до 2020 року.
Власники грецьких бондів (банки, страхові компанії тощо) обміняють існуючі папери на нові зі скороченням номінальної вартості. Основний борг по облігаціях буде скорочено на 53,5% (замість 50%, передбачуваних раніше), тобто на 107 млрд євро. За неофіційними даними, реальні втрати інвесторів при обміні складуть 73-74% від чистої приведеної вартості (NPV) вкладених коштів. Термін погашення нових паперів – 2042 р. Ставка купона - мінлива наростаюча: 2% річних до 2015 р., 3% - до 2020 р. і 4,3% - протягом решти періоду. Крім того, інвестори отримають спеціальні папери, прибутковість яких буде прив'язана до темпів зростання грецького ВВП після 2015 р. Нові 30-річні облігації будуть випущені на наступному тижні, при цьому Греція пообіцяла прийняти закон, який примусово поширить умови обміну на незгодних інвесторів.
Негласно МВФ і Євросоюз сумніваються в успіху нової програми допомоги Греції. Як випливає з конфіденційної доповіді, що просочилася в ЗМІ, експерти Єврокомісії, Європейського центрального банку і МВФ побоюються, що хронічні затримки у здійсненні непопулярних економічних реформ лише поглиблять грецьку рецесію, а борг країни може залишитися на рівні 160% ВВП і до 2020 р.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас