НБУ: Залишок коштів на коррахунках банків знизився до 12,4 млрд грн — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ: Залишок коштів на коррахунках банків знизився до 12,4 млрд грн

Валюта
1019
Залишок коштів на кореспондентських рахунках банків України на 20 лютого знизився на 758,6 млн грн. і склав 12 млрд 901,4 млн грн. Про це повідомляє прес-служба Національного банку України (НБУ).
Таким чином, показник залишку коштів на коррахунках банків склав найнижче значення в 2012 р.
Згідно з даними НБУ, менша сума була на коррахунках банків 21 листопада 2011 р. 9 млрд 888,5 млн грн. Максимальний рівень залишків Нацбанк зафіксував 17 січня - 26,44 млрд грн.
За словами трейдера ІК "Трійка Діалог" Дмитра Сидорова, різке зниження залишку коштів на коррахунках банків пояснюється виплатами податкових платежів підприємствами.
"Останнім платіжним днем був понеділок, 20 лютого, тому пік падіння залишків на коррахунках припав на кінець попереднього тижня - початок цього, що знайшло своє відображення в значеннях кореспондентських рахунків у понеділок і вівторок. Короткострокове зниження залишків підвищує ставки на міжбанківському ринку в термінах овернайт і тиждень. Навряд чи спад буде тривалим, тому що вже в середу по облігаціях буде виплачено 3,4 млрд грн., також варто очікувати низки бюджетних витрат, які опиняться на кореспондентських рахунках до кінця тижня", - сказав експерт.
Як пише в сьогоднішньому номері видання "Комерсант-Україна", зменшення коштів на коррахунках відразу ж підвищило вартість тижневих кредитів на 2%. Надлишок гривні банки відчують уже через кілька днів, оскільки в середу уряд виплатить по облігаціях 3 млрд грн.
Банкіри відзначають, що судячи з того, що підприємства заплатили такі суми податків, бізнес почувається не так вже й погано. Втім, експерти підкреслюють, що представники Міністерства фінансів та Державної податкової служби часто звертаються до підприємств з проханням сплатити податки авансом.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас