Голландські вчені виростили синтетичне м'ясо зі стовбурових клітин — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Голландські вчені виростили синтетичне м'ясо зі стовбурових клітин

58
Фахівці з Маастрихтського університету за допомогою стовбурових клітин створили ділянку м'язової тканини, з якої вже у 2012 році збираються виробити м'ясо. Це буде перше м'ясо, отримане в лабораторних умовах.
Вченим вдалося виростити шматочки м'язів довжиною приблизно два сантиметри завдовжки і один сантиметр завширшки, повідомляє Бі-бі-сі. Мета - розробити більш продуктивний, ніж розведення худоби, спосіб одержання м'яса.
За словами професора Марка Поста, такий гамбургер може виявитися більш екологічним, ніж звичайне м'ясо. Перше штучне м'ясо, швидше за все, буде несмачним.
За кольором і консистенцією вони нагадують м'ясо кальмара. До осені більш суттєві шматки синтетичного м'яса з додаванням крові і штучного жиру стануть вихідною сировиною для гамбургера нової епохи.
І хоча такий гамбургер обійдеться в 300 тисяч доларів, однак професор Пост вважає, що важливий сам принцип отримання синтетичного м'яса, а з удосконаленням технології вартість зменшиться.
Синтетичне м'ясо в майбутньому має шанс бути альтернативним джерелом харчування багатомільярдного населення планети.
Лабораторне м'ясо може стати в підсумку більш продуктивним способом виробництва м'яса, ніж традиційний метод, вважає професор Пост. В даний час для виробництва 15 г тваринного протеїну потрібно згодувати худобі 100 г рослинного протеїну, таким чином, ефективність цього методу становить 15%. Вчений упевнений, що синтетичне м'ясо може довести цей показник до 50%.
За матеріалами:
Фокус
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас