Росія продає газову знижку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Росія продає газову знижку

Енергетика
4617
Україна майже збила ціну на російський газ - такі новини з'явилися в ЗМІ 20 лютого. Спікер Державної думи Російської Федерації Сергій Наришкін привіз текст договору до Києва. Але радіти рано: просто так росіяни не поступляться.
Кінець багатостраждальних переговорів?
20 лютого в українських ЗМІ прогриміла новина - тривалим переговорам між нашою країною і Росією скоро прийде кінець: росіяни готові знизити ціну на газ. Спікер Держдуми РФ перебуваючи з офіційним візитом в Києві, зустрівся з президентом України Віктором Януковичем, прем'єр-міністром Миколою Азаровим, главою Радбезу Андрієм Клюєвим, спікером Верховної ради України Володимиром Литвином. Після зустрічі, відповідаючи на запитання журналістів, Наришкін зазначив: "Консультації (з українською стороною) йдуть досить активно". Він підкреслив, що переговори йдуть на рівні галузевих міністерств. "Міненерго на сьогоднішній день передало українській стороні новий проект відповідного договору, навколо якого будуть вестися консультації і переговори", - повідомив Наришкін. За його словами, в рамках сьогоднішнього візиту в Київ "газове питання" порушувалося під час зустрічей з представниками керівництва України. "Безумовно, воно (це питання) не могло залишитися осторонь", - додав спікер. Його слова підтверджує і прем'єр-міністр України Микола Азаров. Глава уряду впевнений - газове питання є одним з ключових для нашої економіки. "Я не можу не звернути вашу увагу і увагу ваших колег на те, що зараз, наприклад, наші промисловці платять за газ 560 доларів за тисячу кубометрів. Це рекордна ціна, і такої ціни практично в Європі ніде немає", - звертався він до Наришкіна. Цікаво, що дані Нафтогазу дещо інші - зараз для України ціна на газ становить 416 доларів за тисячу кубометрів, а в другому і третьому кварталах 2012 року вона складе 418 доларів. Але все одно це дуже велика ціна для України, яка вже заявляла про намір знизити закупівлі російського газу з передбачених контрактом 52 мільярдів кубометрів до 27 мільярдів кубометрів. До візиту Наришкіна в РФ відмовлялися переглянути і ціну на газ, і обсяги поставок, стверджуючи, що час для переговорів щодо обсягів вже упущено - річний контрактний обсяг можна змінити в крайньому випадку за півроку до початку поставок.
Масла у вогонь підливала і угода РФ з Туреччиною щодо будівництва Південного потоку в обхід України. При цьому турецькі імпортери газу отримували від Росії суттєві знижки. Після того, як почав діяти Північний потік, для України така новина була як ніж у спину - зникав останній предмет торгу з Росією в питанні зниження ціни на газ - українська газотранспортна система. Під кінець 2011 року російсько-українські переговори деколи проходили на підвищених тонах. Жодна зі сторін не бажала поступатися. Тепер же раптово Росія пішла на поступки. Якщо вірити "Московським новинам", Україна може отримати знижку в розмірі 10% від нинішньої вартості. Про це МН повідомило джерело на українському ринку. За його словами, таку знижку для початку може запропонувати Україні російський міністр енергетики Сергій Шматко, який тепер підключився до переговорів. У профільному відомстві цю інформацію прокоментувати не змогли. Промовчали і в "Газпромі". Однак сам факт раптового продовження переговорів щодо газу, і до того ж за ініціативою російської сторони, свідчить - питання про ціну на газ все ж якось вирішать. Навряд чи Росія вирішила почати переговори з тим, щоб зберегти статус-кво. Але що забажають росіяни взамін на зниження ціни на блакитне паливо?
І знову МС
Наришкін не приховує ще однієї мети свого візиту до Києва: умовити Україну на членство в Митному союзі. За його словами, від участі в цій організації нашій країні буде тільки краще. "Якщо говорити про ціни на газ, усередині Митного союзу ліквідуються експортні мита на енергоносії, тому ціна для всіх країн (що входять до митного союзу) така ж, як для споживачів всередині РФ", - сказав Наришкін на зустрічі зі студентами дипломатичної академії в Києві в понеділок. При цьому він зазначив, що ніхто Україну силою в МС не тягне. "Питання приєднання будь-якої країни - четвертої, п'ятої, шостої до Митного союзу - це виключно суверенна справа", - зазначив Наришкін. За його словами, ні Росія, ні Казахстан, ні Білорусь не чинять тиску на інші держави з метою змусити їх вступити до Митного союзу. Та й змушувати, за словами Наришкіна, нерозумно, адже за розрахунками "інтеграційного ефекту" для країн МС, які робилися інститутами економічного профілю, участь в цьому об'єднанні для країн досить вигідна. Наприклад, для Білорусі, Росії та Казахстану за 20 років такий "інтеграційний ефект" може скласти 900 млрд доларів США. "А якщо Україна приєднається до цього союзу, то ефект складе 1 трильйон 100 мільярдів доларів США", - додав Наришкін.
Однак Україна щосили відтягує цю "чарівний мить" вступу до МС. Так, на зустрічі з Наришкіним український прем'єр зазначив, що формула 3+1, яку раніше пропонувала Україна для співпраці з державами Митного союзу, досі актуальна для нашої країни. "Ті пропозиції, які ми висловили щодо формату 3+1, є і зберігають свою актуальність", - сказав Азаров на зустрічі з Наришкіним. За словами глави уряду, Україна уважно стежить за роботою МС та євразійською моделлю інтеграції і відстежує позитивні моменти в діяльності цих об'єднань. Сам Азаров, за його словами, впевнений - участь в подібних структурах має свої позитивні сторони. До цього висновку його підштовхнула ситуація в Греції, економіку якої рятують об'єднаними європейськими силами. Однак на щось більше, ніж формула 3+1 українська влада поки не готова. Та й що стосується Зони вільної торгівлі в СНД, до якої обіцяє приєднатися Україна, - тут робота теж ведеться тільки на підготовчому рівні. Принаймні, на доопрацюванні угоди наполягає українська сторона. Лише після цього доопрацювання угоду можна буде ратифікувати у Верховній Раді. "Я можу сказати так, що ми не готові на сьогоднішній день до того, щоб імплементувати той документ, який є. Над ним триває робота, і ми з нашими колегами з Російської Федерації доопрацюємо його до того стану, який ми розуміємо, і ми готові будемо вийти на імплементацію в будь-який день", - сказав у понеділок лідер фракції Партії регіонів у парламенті Олександр Єфремов. Він уточнив, що документ про створення ЗВТ не підготовлений для прийняття його парламентом. "Той документ, який є, як оцінюють наші юристи і фахівці, він не підготовлений для прийняття у Верховній Раді, чому він і не з'являється сьогодні як документ", - сказав він. Але термінів підготовки угоди про ЗВТ Єфремов так і не уточнив.
Таким чином, питання про те, що ж хоче Росія за знижку на газ, залишається відкритим. Враховуючи непоступливість української сторони в питаннях приєднання до різних об'єднанням, РФ може проявити зацікавленість в інших сферах. Так, залишається відкритим питання про українську газотранспортну систему, яку хочуть придбати росіяни. Зараз український уряд не в кращому становищі - економіку треба якщо не рятувати, то утримувати від падіння. А суспільство незадоволене постійним підвищенням тарифів. І навіть знижка в 10% за оцінками експертів буде недостатньою для України. Таким чином, у росіян з'являється прекрасний шанс натиснути на український уряд. Тим більше, на відміну від ЗВТ і МС наявність газотранспортної системи країни у власності іншої держави ніяк не впливає на євроінтеграцію, з якою, незважаючи на проблеми, пов'язані з ув’язненням Юлії Тимошенко, все не розлучається українська влада. Зараз для росіян вигідний момент для відповідної пропозиції: на наступному тижні оголосять вирок Юрію Луценку. І "успіхи" уряду в переговорах про зниження ціни на газ зможуть відволікти суспільство від цієї теми. Втім, поки росіяни не говорять, чого ж вони хочуть за зниження ціни на блакитне паливо. Але навряд чи це буде щось незначне.
Борис Рудь
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас