Сьогодні Міжнародний день рідної мови — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Сьогодні Міжнародний день рідної мови

77
Міжнародний день рідної мови відзначається щорічно 21 лютого. Він був заснований в 1999 році рішенням 30-ї сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО.
Міжнародний день рідної мови, насамперед, спрямований на захист мов, що зникають. І завдання це важливе та актуальне, тому що і зараз, за статистикою, щомісяця в світі зникають приблизно дві мови.
Фахівці вважають, що для виживання мови необхідно, щоб нею розмовляло щонайменше 100 тисяч людей. У всі часи мови зароджувалися, існували, потім вимирали, іноді навіть не залишивши сліду. Але ніколи раніше, вони не зникали настільки швидко, як в 20 столітті.
У Міжнародний день рідної мови всі мови визнаються рівними, тому що кожна з них унікальним чином відповідає призначенню людини і кожна представляє живий спадок, до якого ми повинні серйозно відноситися і оберігати.
Міністр культури Михайло Кулиняк та голова Держкомтелерадіо Олександр Курдинович підписали спільне звернення до громадськості та преси з метою привернути максимально широкі кола громадських організацій та ЗМІ до святкування Міжнародного дня рідної мови.
"Сьогодні в Україні налічується понад 100 мов національних меншин. У зв'язку з цим проводиться і національна політика в інформаційній сфері країни. Кілька обласних держтелерадіокомпаній 100% ефірного часу ведуть українською мовою, а деякі точно так же задовольняють потреби громадян у телерадіомовленні їх рідною мовою", - цитує НБН міністра культури.
За його словами, 20% ефіру Закарпатської ОДТРК займають програми російською, румунською, русинською та ромською мовами.
У той же час, глава Держкомтелерадіо зазначив, що понад 50% ефірного часу в Криму займають передачі кримсько-татарською мовою.
За матеріалами:
Фокус
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас