Доля Зони вільної торгівлі СНД залежить від вирішення газової суперечки України і Росії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Доля Зони вільної торгівлі СНД залежить від вирішення газової суперечки України і Росії

Енергетика
808
Свій перший закордонний візит новий спікер Держдуми Росії Сергій Наришкін здійснив в Україну. На думку експертів, завдання глави російського парламенту - вирішити частину проблем у відносинах двох країн, а також посприяти якнайшвидшій ратифікації Україною угоди про зону вільної торгівлі з країнами СНД. Втім, політологи впевнені, що це навряд чи відбудеться, поки не буде вирішена газова проблема.
До Києва з першим закордонним візитом як спікер Державної Думи Російської Федерації Сергій Наришкін прибув 19 лютого. Але якщо перший день візиту пройшов у неформальних переговорах з українськими політиками, то другий ознаменувався офіційними зустрічами з керівництвом країни.
Переговори Наришкіна з новопризначеним главою РНБО України Андрієм Клюєвим пройшли під егідою торгової і газової тем. Але якщо в питанні товарообігу між Україною і Росією очевидний прогрес: як оптимістично заявили співрозмовники, в 2011 році зовнішньоторговельний оборот між двома країнами досяг рекордних показників за останні 20 років. То в вирішенні газової суперечки українська сторона змогла тільки висловити свої надії. "Розраховую, що обидві сторони зможуть подолати всі існуючі розбіжності і виробити оптимальну, економічно обґрунтовану і справедливу формулу ціни на газ для України", - сказав Клюєв.
Згадав болючу для України газову тему під час переговорів з главою Держдуми РФ і прем'єр-міністр України Микола Азаров. "У нашій співпраці для нас дуже чутливим питанням є газова сфера, і ми докладаємо дуже значні зусилля для того, щоб знайти, перш за все, взаємовигідний варіант вирішення цього завдання, взаємоприйнятний варіант. Але я хотів би звернути увагу вашу і ваших колег на те, що зараз, наприклад, наші промисловці платять за газ 560 доларів за тисячу кубометрів", - поскаржився прем'єр.
Зустріч президента України Віктора Януковича з Сергієм Наришкіним, судячи з усього, була присвячена темі російсько-українських відносин в цілому.
"Ми віримо, що контакти на високому рівні між нашими країнами будуть завжди приносити позитивний результат і стануть стабілізуючим фактором в наших відносинах... У нас немає сумнівів, що ми створимо атмосферу дружби і взаєморозуміння між двома парламентами", - підкреслив український президент.
"Активний політичний діалог, який сьогодні здійснюється на рівні керівників двох країн, дає хороший імпульс для розвитку відносин між Україною і Росією у всіх сферах", - відповів Наришкін.
Але найбільш плідними були переговори спікера Держдуми РФ з українським колегою - головою Верховної Ради Володимиром Литвином. Політики домовилися про ратифікацію низки двосторонніх договорів, у тому числі щодо полегшення перетину кордону для жителів прикордонних областей, а також підписали угоду про підвищення статусу міжпарламентської російсько-української комісії.
Однією з основних і найбільш суперечливих стала заява Наришкіна, що Держдума РФ і Верховна Рада України одночасно ратифікують Угоду про зону вільної торгівлі (ЗВТ). "Досягнута домовленість про одночасний, синхронний розгляд цього важливого документа, ухвалення якого означатиме суттєве полегшення умов здійснення торгових операцій між господарюючими суб'єктами наших двох країн", - заявив російський політик.
Але всередині України, судячи з усього, на долю ЗВТ дивляться інакше. Глава парламентської фракції Партії регіонів Олександр Єфремов заявив, що Верховна Рада поки не готова до того, щоб імплементувати угоду про ЗВТ з країнами СНД. "Якщо ми доведемо її до того стану, який ми розуміємо, ми готові будемо вийти на імплементацію в будь-який день. Але на сьогоднішній день така робота ще не закінчена", - пояснив нардеп.
А його колега по фракції - глава парламентського підкомітету з питань міжнародної економічної політики Олексій Плотніков пояснив Фокус.ua затримку з ратифікацією технічними моментами. "Йдуть уточнення з приводу вилучень і обмежень. Будемо готові - ратифікуємо", - запевнив політик.
Однак експерти в небажанні української влади імплементувати угоду про ЗВТ бачать політичне та економічне підґрунтя.
"Якщо подивитися на текст договору, який, на жаль, до цих пір офіційно не був наданий парламенту для розгляду, видно, що він дуже нерівноважний. У теорії ЗВТ передбачає, що товари та послуги рухаються без перешкод. Але, на жаль, в тому варіанті угоди, який я бачив, вилучень з режиму ЗВТ на користь України лише чотири позиції, позиції на користь Росії містяться на 32 сторінках густого тексту", - пояснив Фокус.ua колишній міністр економіки України, член парламентської фракції БЮТ-Батьківщина Сергій Терьохін.
При цьому народний депутат вказав на складність одночасної ратифікації документа і на претензії російської сторони з приводу якості української продукції, озвучувані останнім часом чиновниками РФ.
Заступник директора Інституту економіки та прогнозування НАН України Володимир Сіденко, в свою чергу, вважає, що Україна не хоче вирішувати питання про повноцінне створення ЗВТ з країнами СНД без вирішення газового питання.
"Питання про ратифікацію угоди про ЗВТ є частиною пакета спірних питань між Україною і Росією, і висмикування одного питання без вирішення інших, і в тому числі газового, - невигідно Україні, тому що це може привести до розриву двох контекстів, які взаємопов'язані. Тому, мені здається, що це має вирішуватися синхронно не тільки з точки зору ратифікації, але і з точки зору вирішення інших питань, включаючи газове і виникле недавно аграрне", - запевнив Фокус.ua експерт.
Оцінюючи візит глави Держдуми РФ до України в цілому, глава Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко охарактеризував його як спробу України та Росії налагодити нормальний діалог.
"Наришкін має непогані стосунки з багатьма українськими політиками. І, мабуть, факт цих зв'язків, а також його близькість до Володимира Путіна намагаються використовувати для того, щоб знайти вихід із проблем. Поки це переговори не на найвищому рівні, але це спроба перевести переговори в позитивне русло. У цьому зацікавлена не тільки українська, але і російська сторона. А заяви з приводу одночасної ратифікації угоди про ЗВТ - це позитивний сигнал в тому числі і для Росії, що Україна не відмовляється від співпраці з РФ і буде брати участь в інтеграційних процесах на пострадянському просторі", - сказав у коментарі Фокус.ua політолог.
Нагадаємо, Україна підписала угоду про створення зони вільної торгівлі в рамках Союзу незалежних держави 18 жовтня 2011 року. Багато нюансів підписаного документа залишаються таємницею до сих пір і експерти впевнені, що головним питанням для України виявиться виконання досягнутих домовленостей. Оскільки, на їхню думку, Росія хоча і основний український партнер, але дуже проблемний.
Євгенія Вецько
За матеріалами:
Фокус
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас