S&P: 30 найбільших банків РФ потребують докапіталізації — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

S&P: 30 найбільших банків РФ потребують докапіталізації

235
Тридцять найбільших російських банків потребують докапіталізації, але не мають можливості поліпшити ситуацію найближчим часом, вважають аналітики міжнародного рейтингового агентства Standard & Poor's.
"Більшість російських комерційних банків недостатньо капіталізовані через їх значний апетит до ризику і слабку диверсифікацію бізнесу", - йдеться в звіті S&P.
На 1 січня, за даними ЦБ, до списку 30 найбільших банків РФ входили "Ак Барс", Альфа-Банк, Банк Москви, "Санкт-Петербург", "Російський Стандарт", Бинбанк, "Відродження", ВТБ, ВТБ 24, Газпромбанк, "Зеніт", МДМ Банк, Мінбу, НОМОС-Банк, Нордеа Банк, "Петрокоммерц", Промсвязьбанк, Райффайзенбанк, Росбанк, Россельхозбанк, "Росія", "Відкриття", Сбербанк, Связь-Банк, Сітібанк, Транскредитбанк, НБ "Траст", "Уралсиб", ЮніКредит Банк і Юніаструм Банк.
За підрахунками S&P, в кінці 2010 року капіталізація лише дуже небагатьох з 30 найбільших російських банків могла бути оцінена відповідно до критеріїв S&P як достатня або вище, а в основному вона була помірною або слабкою.
"За нашими оцінками, більшість російських банків протягом 2012 року не зможуть самостійно генерувати капітал, достатній для забезпечення зростання своїх активів, навіть якщо намічені темпи зростання будуть знижені у зв'язку з посиленням ринкової конкуренції і нещодавніми потрясіннями на фінансовому ринку. Їх здатність генерувати капітал як і раніше обмежується нещодавнім звуженням процентної маржі і невизначеністю термінів відновлення обсягів бізнесу до більш стійких рівнів", - вважає кредитний аналітик S&P Сергій Вороненко.
На думку експертів, поточні рівні капіталізації будуть продовжувати забезпечувати російським банкам лише помірний захист від ризиків, прийнятих на баланс банків.
"З нашої точки зору, основними перешкодами на шляху забезпечення достатньої капіталізації банків є їх слабка диверсифікація (географічна, за галузями бізнесу, за джерелами прибутку) і висока концентрація корпоративного кредитного портфеля на окремих позичальниках", - відзначає Вороненко.
Водночас в S&P відзначають, що більшість російських банків мають хорошу якість капіталу в порівнянні з аналогічними банками розвинених країн - в основному завдяки відсутності інструментів гібридного капіталу. "Ми очікуємо, що російські банки будуть підтримувати прийнятну якість капіталу в найближчі 2-3 роки", - йдеться в звіті.
"Нездатність генерувати капітал за рахунок власних ресурсів особливо гостро відчувається в сегменті невеликих російських банків, ROE (рентабельність капіталу. - Прим. ред.) яких становить менше 10% через високу вартість фондування і дуже обмежений доступ до запозичень на ринках капіталу. Ми вважаємо, що, якщо російські банки не будуть отримувати регулярних вливань капіталу від своїх акціонерів, їх коефіцієнти RAC (капіталу, скоректованого на ризик. - ред.) будуть з року в рік знижуватися", - йдеться в звіті.
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас