Лукашенко порівняв санкції Заходу з Другою Світовою і запропонував Японії побудувати в Білорусі АЕС — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Лукашенко порівняв санкції Заходу з Другою Світовою і запропонував Японії побудувати в Білорусі АЕС

Енергетика
491
Президент страждає від нестачі коштів Білорусі Олександр Лукашенко в понеділок застеріг Євросоюз від захоплення економічними санкціями і вдався до патріотичної риторики, порівнявши нинішнє протистояння з битвою проти фашистської Німеччини.
На церемонії прийняття вірчих грамот іноземних послів Лукашенко сказав, що готовий до того, що від Мінська відвернуться навіть союзники - такі як Росія і Китай - але це не зламає духу нації. Білоруський політолог назвав президентську зовнішньополітичну риторику спрямованою на вітчизняну аудиторію в прагненні утримати владу на тлі економічної кризи.
Продовження повноважень Лукашенка на четвертий термін у грудні 2010-го обернулося репресіями проти білоруської опозиції, на що Захід відповів новими економічними і візовими санкціями і відмовою в кредитах.
"Ці санкції, якими ви, європейці розмахуєте перед нашим носом... Ви зрозумійте - ми поки терпимо. Але якщо ви переступите червону лінію, ми відповімо дуже жорстко", - сказав Лукашенко дев'яти дипломатам, двоє з яких представляли Євросоюз - Норвегію і Люксембург. Він не конкретизував попередження, але нагадав про транзитну роль Білорусії.
"Ми в центрі Європи. 100 млн тонн вантажів пересувається з Заходу на Схід через нас, притім у повній безпеці. Ми будуємо термінали, пропускаємо ваші вантажі туди-назад, забезпечуємо їх безпеку", - сказав Лукашенко.
Білоруські ЗМІ писали з посиланням на неназвані джерела в ЄС про можливе нове посилення західних санкцій ще до кінця лютого.
Також Лукашенко вважає, що Японія повинна розглянути республіку як можливий майданчик для будівництва атомної станції.
"Якщо ви вирішите десь побудувати АЕС, Білорусь повинна бути в списку перших", - сказав Лукашенко в понеділок, приймаючи вірчі грамоти у послів.
"Ви повинні побудувати у нас гарну і хорошу АЕС", - зазначив Лукашенко.
За його словами, японці вміють будувати АЕС не гірше, ніж це роблять інші будівельники АЕС у світі. На думку білоруського президента, незважаючи на аварію в Фукусімі, мирний атом все одно необхідний.
"Без атомної енергетики навряд чи Японія зможе розвиватися", - вважає Лукашенко.
Крім того, за словами президента, білоруський досвід може бути корисний для японців у подоланні наслідків аварії на Фукусімі. Також білоруська сторона готова приймати японських дітей на оздоровлення.
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас