Кандидат в сировинні гіганти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кандидат в сировинні гіганти

Фондовий ринок
1122
Новина, що з'явилася на початку лютого, про об'єднання гірничодобувної компанії Xstrata і сировинного трейдера Glencore шляхом обміну акцій розбурхала ринок. Підготовлюване злиття цих компаній оцінюється в 90 млрд дол Втім, експерти впевнені, що на цьому процес злиттів і поглинань у міжнародній гірничодобувній та металургійній промисловості не зупиниться.
Гірничопромислова група Xstrata вважається четвертою за розміром в світі. Вона по праву займає перше місце з енергетичного вугілля, ванадію і ферохрому, а також четверте з міді. Крім іншого, гігант володіє колосальними запасами сировини в країнах Південної Америки, Центральної Азії та Африки.
Що стосується Glencore, то він є найбільшим утримувачем акцій Xstrata - під його контролем зараз 34,4% частка гірничодобувної компанії. Він також визнаний провідним світовим трейдером: займається купівлею і продажем металів, сільгосппродукції і палива. При цьому у Glencore є частки у низці виробничих активів, у тому числі 8,75% пакета в російському Русалі.
Угода на 90 млрд дол
Переговори сторін активізувалися недавно, хоча угода промислового дуету була очікуваною - ринок обговорював її протягом кількох останніх років. Створювану компанію назвуть Glencore Xstrata International Plc. Уже відомо, що вона буде займатися видобутком, переробкою та збутом металів, а також зернових культур та енергоносіїв на п'яти континентах. Згідно з оприлюдненими деталям злиття власники акцій Xstrata отримають 2,8 нової акції Glencore за один свій цінний папір. За оцінками експертів, це складе премію 15,2% до котирувань Xstrata на момент закриття торгів 1 лютого, тобто до появи інформації про переговори. В результаті об'єднання акціонери останньої зможуть розраховувати на сукупний капітал 45% від єдиної корпорації.
Настільки привабливі умови, тим не менш, не припали до душі фірмам Standard Life Investments і Schroders, які контролюють 3,6% акцій гірничодобувної групи. Вони переконані, що положення операції знецінюють Xstrata, тому мають намір виступити проти угоди. Незважаючи на те, що голосування щодо злиття відбудеться лише в квітні, коли Glencore оприлюднить звіт за минулий рік, експерти встигли охрестити його найбільшим в історії гірничодобувної галузі. Також вони підрахували, що об'єднання дозволить сторонам економити близько 700 млн дол на рік. Не відстають і аналітики, які беруться прогнозувати вигоду від злиття.
"Це характерно для сьогоднішньої ситуації на ринку. Відбувається укрупнення компаній. І ті компанії, які зацікавлені забезпечувати себе сировиною, прагнуть піти за принципом вертикального інтегрування. Ця угода, з моєї точки зору, типовий приклад. Glencore в останні роки дуже активно позиціонувався на ринку, він і на українському ринку працює. Я вважаю, що угода спрямована на посилення позицій трейдера", - вважає віце-президент асоціації підприємств чорної металургії "УкрМет" Сергій Грищенко.
Експерт також відзначає ефект від злиття Glencore і Xstrata на світовий ринок, але сумнівається в його впливі на українські компанії. С.Грищенко переконаний, що прихід нового гравця буде вигідним для потенційних споживачів: "На світовому ринку з'являється компанія, яка буде здатна протистояти іншим, більш сильним гравцям. Тобто говорити про монополізацію не доводиться. Якщо до цього на ринку дві чи три компанії виступали в ролі тих, хто диктує свою ціну, то при появі рівного їм партнера мимоволі щодо цінових питань вони змушені будуть з ним рахуватися".
Іншої думки дотримуються аналітики ДП "Укрпромзовнішекспертиза": "Ми вважаємо, що глобального впливу на ринок чорної металургії це злиття не матиме, оскільки дані компанії не входять в першу десятку гравців на світовому ринку. У той же час можемо сказати, що злиття цих двох компаній підвищить котирування їх акцій, збільшить прибуток".
Гаряча пора для злиттів і поглинань
Новина про те, що Glencore і Xstrata збираються в "спільне плавання", отримала великий резонанс. Однак цією угодою галузь в 2012 році не обмежиться. Експерти компанії "Ернст енд Янг" прогнозують гарячу пору для злиттів і поглинань (M&A) в міжнародній гірничодобувній і металургійній промисловості. "Нестабільна економічна кон'юнктура, очевидно, збережеться протягом усього 2012 року. Однак гірничодобувні і металургійні компанії прагнуть до зростання і не хочуть відкладати реалізацію планів розвитку, так що відновлення злиттів і поглинань в 2012 році видається цілком ймовірним. Угоди в 2012 році будуть здійснювати компанії, які адаптувалися до економічної волатильності. На ринку можлива поява хороших активів", - припускає керівник міжнародного напрямку консультаційних послуг "Ернст енд Янг" з операцій в галузі Лі Даунем.
За даними аудитора, сукупна вартість угод, які реалізовувалися в минулому році, була запаморочливою - вона збільшилася на 43% і склала 162,4 млрд дол. Причому дві третини цієї суми припало на мега-угоди вартістю 1 млрд дол". Незважаючи на зростання сукупної вартості угод в 2011 році, їх загальна кількість знизилася на 10%, до 1008, у порівнянні з 1123 в 2010 р., що пояснюється скороченням джерел фінансування для відносно невеликих компаній", - додають в "Ернст енд Янг".
У свою чергу, партнер компанії, керівник групи з надання послуг підприємствам гірничодобувної і металургійної галузей Євген Хрустальов переконаний, що число угод M&A повинне буде зростати: "Так як ринкові мультиплікатори нижчі від історичних середніх, китайські та індійські компанії продовжать активно шукати перспективні родовища по всьому світу. Продовжиться консолідація в багатьох секторах галузі. У новому році вже відбулася знакова угода з придбання Xstrata компанією Glencore".
Перспективи світового ринку
В минулому році на світовому ринку, за інформацією "Ернст енд Янг", спостерігалася тенденція підвищення цін на сировинні товари. Це спровокувало зростання доходів і вільних коштів. А от у цьому році, за прогнозами аналітика ІГ Dragon Capital Олександра Макарова, слід очікувати зниження вартості сировини: "Я вважаю, що цього року середньорічна ціна на залізорудну сировину буде на 25% нижчою, в порівнянні з минулим роком. Ціни на вугілля також впадуть - приблизно на 20%. В минулому році вони були високими через повінь в Австралії, що привело до дефіциту на ринку в I і II кварталах". Також експерт припускає, що світовий попит на ЗРС збережеться на високому рівні. У той же час на ринку, швидше за все, буде спостерігатися невеликий надлишок.
Коментуючи ситуацію на українському ринку, О.Макаров відкинув істотні зміни: "В Україні проблем з дефіцитом залізорудної сировини не було і немає. На нашому ринку в цьому році глобальних змін не буде. Досить багато ЗРС буде експортуватися, а заводи будуть забезпечені сировиною в оптимальних обсягах. Імпорт вугілля збережеться на колишньому рівні - 10 млн тонн. Крім цього, в поточному році зросте виробництво коксівного вугілля".
В умовах зниження темпів економічного зростання і нестабільності, викликаної очікуванням другої хвилі кризи, об'єднання дозволяє компаніям гірничо-металургійного комплексу більш успішно реагувати на виклики, що виникають перед ними. Не виключено, що і в українському ГМК в поточному році можна буде спостерігати збільшення активності M&A.
Євгенія Губіна
За матеріалами:
МінПром
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас