ПФТС і "Українська біржа" зіллються в точку ліквідності — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ПФТС і "Українська біржа" зіллються в точку ліквідності

Фондовий ринок
853
Доля ПФТС та "Української біржі" (УБ) - українських активів ММВБ-РТС, в 2012 році не вирішиться, оскільки залишається відкритим питання оцінки їхніх активів. Тим часом самі акціонери заявили "Мінфіну", що біржові ринки УБ та ПФТС потрібно об'єднувати для концентрації і підвищення ліквідності ринку. Крім того, на їхню думку, об'єднання найбільших українських бірж збільшить капіталізацію ММВБ-РТС, що посприяє більш вдалому публічному розміщенню акцій (IPO) російського біржового холдингу в IV кв. 2012 року.
Питання злиття УБ та ПФТС було піднято в серпні 2011 року після того, як об'єдналися російські фондові біржі - ММВБ і РТС з метою створення найбільшого серед країн СНД біржового холдингу (дивіться статтю "Мінфіну" - "Біржовий поворот"). Проте до цих пір немає офіційної інформації про те, що ММВБ (належить 50% +1 акція ПФТС) або РТС (володіє 43% УБ) зверталися до українських акціонерів з пропозицією об'єднатися.
Останнє слово за акціонерами
Як розповів "Мінфіну" голова правління "Української біржі" Олег Ткаченко, об'єднання ПФТС та УБ можливо, але зараз тільки теоретично. "У нас мажоритарні акціонери, тому дії щодо злиття цілком зрозумілі. Але зараз це питання не піднімається", - поділився він.
Також пан Ткаченко зазначив, що для порушення питання про об'єднання необхідна позитивна згода акціонерів двох бірж. "Справа в тому, що частина акціонерів перетинається і в ПФТС, і в УБ. Корпоративна структура "Української біржі" відрізняється від структури ПФТС. Тому процес почнеться тоді, коли акціонери зрозуміють, що об'єднання їм вигідно і зрозуміло", - підкреслив він.
У тому, що сьогодні немає предмету для міркувань про злиття українських бірж, погоджується і голова правління ПФТС Олександр Скляров. "Це питання влітку 2011 року розглядалося в ЗМІ, але ніяк не акціонерами бірж, тому з тих пір нічого не змінилося", - зазначив він.
Скільки коштують сьогодні УБ та ПФТС?
За словами керуючого партнера ІГ "Універ" Олексія Сухорукова, є багато причин для об'єднання УБ і ПФТС. "Існує низка організаційних моментів, які важливі, і просто переступити через них не вийде", - зазначив він. Зокрема, за його словами, сьогодні немає зрозумілого механізму, так як не вирішено завдання визначення пропорцій з точки зору злиття чи поглинання акціонерного капіталу. "Тому просто взяти і адміністративним чином злити дві біржі не можна", - сказав він.
При цьому "Мінфін" знайшов на офіційному форумі УБ інформацію, надану Олексієм Сухоруковим. Так, за його даними, зараз статутний фонд ПФТС становить більше 32 млн грн. За ціною продажу асоціації "Фондове Партнерство", ПФТС оцінюється приблизно в 35 млн грн. Але за ціною, яку за ПФТС заплатила ММВБ, біржа коштує близько 160 млн грн. У свою чергу, статутний фонд УБ складає 25 млн грн. При цьому УБ за ціною купівлі ринкової капіталізації оцінюється в 75 млн грн, за ціною продажу - 150 млн грн.
Об'єднання бірж підвищить ліквідність ринку?
Основною мотивацією для об'єднання УБ та ПФТС є недостатність фінансових інструментів і грошей на українському фондовому ринку, вважає президент асоціації "Фондове Партнерство" (акціонер ПФТС - 14,9%) Ірина Заря. Так, за її словами, на біржах присутня проблема недостатності попиту і пропозиції. "Ринки не глибокі, в цих умовах ліквідність потрібно зосереджувати в одному місці, так як це посприяє швидким продажам та придбанням фінансових активів", - сказала вона "Мінфіну".
Також пані Заря вважає, що саме в перерахованих вище проблемах і полягає економічний сенс об'єднання для учасників торгів та інвесторів. "Для акціонерів бірж важливі справедлива оцінка активів при об'єднанні, відсутність втрат при об'єднанні, такі важливі речі, як індекси та інші індикатори ринку, темпи прийняття управлінських рішень, ну, і нарешті ті драйвери, які рухали розвиток фондових бірж", - зазначила Ірина Заря.
Акціонери УБ та ПФТС виступили за злиття бірж
В цьому році, за словами акціонерів УБ і ПФТС, злиття бірж не відбудеться навіть незважаючи на плани ММВБ-РТС вже в IV кварталі 2012 року провести IPO. "В цілому для російської біржі об'єднані активи українських бірж посприяли б зростанню капіталізації компанії", - вважає голова правління ІК Eavex Capital Юрій Яковенко (акціонер ПФТС та УБ). Також він зазначив, що для компанії, яка виходить на IPO, було б добре консолідувати всі активи. "Але в Україні вже не встигнуть об'єднати УБ та ПФТС до жовтня", - упевнений він.
Крім того, Олексій Сухоруков підкреслив, що у ММВБ-РТС ще не закінчилися перехідні процеси. "Також акціонерам УБ при об'єднанні не вигідно розмивати свою частку", - поділився він.
Тим часом, за офіційними заявами, ММВБ-РТС спробує розвивати на ПФТС євробонди і коммодітіз. "Якщо об'єднають центральних контрагентів, то від розвитку бондів буде непряма користь для УБ, якщо не об'єднають - синергія від паралельного розвитку взагалі не проглядається", - зазначив пан Сухоруков.
Фондовий ринок вирішує інші проблеми
За словами Олега Ткаченка, зараз УБ та ПФТС не до об'єднання, оскільки існує низка інших проблем, які необхідно вирішити в 2012 році. "Для нас зараз завдання № 1 - це допуск іноземних паперів на український ринок, - відзначив він. - Український фондовий ринок формувався в основному під час приватизації, коли створювалися активи акціонерного товариства. Більшість з них не знають, що таке публічність. Ті компанії, які хочуть залучати гроші, виходять на іноземні майданчики, так як наш ринок ще невеликий".
Також Олег Ткаченко зазначив, що українські громадяни, які бажають бути інвесторами, на відміну від іноземців, не можуть де-факто купувати цінні папери українських емітентів. "Це нелогічно і неправильно. Важливо дати доступ нашим інвесторам до цих паперів. Це дасть поштовх до розвитку українського ринку. Всі інші проблеми вторинні, порівняно з цією", - підкреслив він.
Крім того, як стверджує Олексій Сухоруков, розвитку фондового ринку цього року посприяють нові інструменти. "Це ф'ючерс на золото і на курс валюти до гривні. Не впевнений, що вони запустяться в найближчі місяці, але цього дуже хотілося б", - зазначив він.
Олена Куца
За матеріалами:
Мінфін.com.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас