Крим відкриють для інвесторів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Крим відкриють для інвесторів

3805
Уряд України має намір надати особливий статус Автономній Республіці Крим (АРК), щоб збільшити приплив іноземних інвестицій в автономію.
Цього тижня парламентський комітет з питань європейської інтеграції розгляне урядовий законопроект "Про основи розвитку АРК та особливості здійснення інвестиційної діяльності на її території". Мета законопроекту - підвищення інвестиційної привабливості Криму. Згідно з пояснювальною запискою, новий закон сприятиме раціональному використанню ресурсів Криму, залученню інвестицій, підвищенню конкурентоспроможності продукції, розвитку підприємництва, туризму та рекреаційної сфери. Уряд обіцяє, що закон дозволить збільшити кількість робочих місць, підвищити рівень доходів, надходжень до бюджетів всіх рівнів. Законопроект вже отримав схвалення в парламентському комітеті з питань економічної політики.
Крим традиційно входить до першої десятки одержувачів іноземних інвестицій серед регіонів України. Важливими перевагами Криму в очах інвесторів є близькість до європейських і азіатських ринків, а також транзитні можливості півострова. У списку інвесторів значаться: Росія, Німеччина, Кіпр, Великобританія, США, Узбекистан, Швейцарія, Латвія. Основна частка іноземного капіталу зосереджена в промисловості, санаторно-курортному комплексі, будівництві, на підприємствах транспорту і зв'язку.
За стратегією розвитку Криму, до 2020 р. в економіку автономії планується залучити не менше EUR5, 7 млрд. іноземних інвестицій. У числі пріоритетних інвестиційних проектів значаться: зведення готельного комплексу "Кемпінскі" (смт Лівадія), будівництво рекреаційного комплексу "Золотий пляж" (Велика Ялта), гоночного комплексу Crimea Grand Prix Circuit (Сакський район), індустріального парку (м. Щолкіне Ленінського району), створення міжнародного оптового терміналу "Мотт Крим" (Сімферопольський район), реконструкція свинокомплексу в Чорноморському районі, молочнотоварної ферми з виробництва кумису (Білогородський район).
В рамках другого Міжнародного Чорноморського економічного форуму у Ялті, що відбувся восени 2011 р., був підписаний Меморандум про взаєморозуміння між Агентством регіонального розвитку Криму і компанією Investek (Великобританія). Угода передбачає участь британської компанії в пошуках інвесторів для розвитку і реконструкції міжнародного аеропорту "Сімферополь", а також будівництва комплексу "Порт "Ялта", до складу якого увійдуть готель, торговий і розважальний центри, спа-центр і яхт-клуб. Для реконструкції аеропорту "Сімферополь" необхідно залучити близько $300 млн., для комплексу "Порт "Ялта" - близько $120 млн. Даними проектами вже зацікавився Китай.
Потенційних інвесторів можуть зацікавити і природні ресурси Криму. На півострові розвідано 346 родовищ корисних копалин. У структурі мінерально-сировинної бази переважають родовища будівельної мінеральної сировини - 156, друге місце займають прісні і мінеральні підземні води - 87. Далі йдуть вуглеводні. На території шельфу розвідано 30 родовищ вільного газу із запасами близько 47 млрд. куб. м, три родовища розчиненого газу з 95 млн. куб. м, десять нафтових родовищ з запасами 2,8 млн. т, сім родовищ газового конденсату із загальними запасами понад 5 млн. т.
Надії на прихід інвестицій до Криму пов'язують і з Євросоюзом. "ЄС буде відслідковувати успішний розвиток Криму і регіону в цілому, а також надавати йому подальшу підтримку", - пообіцяв глава представництва ЄС в Україні Жозе Мануель Пінту Тейшейра. За його словами, пріоритетними секторами співробітництва ЄС в чорноморському регіоні є екологія, транспорт і енергетика.
Поки ж про великі інвестиційні вливання в економіку Криму говорити не доводиться. За словами депутата Верховної Ради Криму Олександри Кужель, інвестиційну привабливість Криму знижують нерозвинена логістика та інфраструктура, мала кількість підприємств для придбання та інвестування, а також корупція, рівень якої за останні роки збільшився більш ніж в два рази. "Руйнує інвестиційний потік в Криму поголовна корупція, якийсь містечковий несмак, небажання створити людям нормальні умови. Крим просто розкрадають на дачки і мисливські угіддя. Непрозорий ринок землі, коли ми з легкістю виділяємо 9 тис. га сім'ї Януковича, а люди десятиліттями не можуть отримати десять соток під власний будинок", - сказала парламентарій в бесіді з "i". За її словами, інвестори скаржаться, що Крим нагадує СРСР 70-х рр., "де кожна дія вимагає мільйон дозволів, місцеві органи роблять все, щоб взяти з тебе побільше штрафів, а до регіональних неможливо потрапити". За словами пані Кужель, попереднє кримське керівництво демонструвало більше бажання вирішувати проблеми регіону. "Я не вірю, що (кримський прем'єр. - Ред.) Анатолій Могильов з його міліцейськими підходами здатний щось побудувати. Але в будь-якому випадку закон ("Про основи розвитку АРК". - Ред.) схвалювати треба, бо повинна бути позиція влади щодо Криму", - заявила політик.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас