Експерт: Припинення співпраці з МВФ означає фінансову ізоляцію і крах — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Припинення співпраці з МВФ означає фінансову ізоляцію і крах

Казна та Політика
1378
Для України припинення співпраці з Міжнародним валютним фондом буде означати фінансову ізоляцію і повний крах. Таку думку в коментарі УНН висловив економічний експерт Олег Соскін.
"Україні розрив відносин з МВФ означає фінансову ізоляцію і повний крах. Адже вже в лютому треба повернути МВФ 800 млн доларів кредитів, і в травні ще 800 млн доларів. А в цілому в цьому році Україна повинна повернути МВФ 3,7 млрд доларів. І зрозуміло, що влада не може цього зробити", - зазначив О.Соскін.
Він упевнений, що МВФ не піде на реструктуризацію боргу України, а більше того, у Фонду немає вибору окрім, як розірвати договір stand-by.
"Міжнародний валютний фонд - надзвичайно кваліфікована і дуже потужна міжнародна організація. І її керівництво завжди дотримується тих положень, принципів, що лежать в основі цієї організації. Це не корумпована структура. І на сьогоднішній день керівництву Фонду чітко зрозуміло, що на чолі України стоїть корумпована структура, яка за своїми ознаками схожа на "сім'ю" Лукашенка. Саме тому Фонд приймає сьогодні рішення розірвати відносини з Білоруссю, і відповідно розглядається варіант розірвати співпрацю з Україною. Я впевнений, що це відбудеться", - зазначив експерт.
О.Соскін вважає, що у керівництва МВФ просто немає вибору, адже вони не мають права надавати допомогу тій країні, де суцільна корупція і кланово-олігархічний режим.
"Фонд себе дискредитує", - зазначив експерт.
Нагадаємо, в Стратегії партнерства Світового банку з Україною на 2012-2016 роки йдеться про можливе розірвання співпраці МВФ і Україною.
"Є ризик розірвання угоди про кредит stand-by з МВФ, і підвищуються ризики для реструктуризації заборгованості, пов'язані з тим, що на 2012 р. припадають значні суми виплат за обслуговування боргу, в тому числі перед МВФ... і нездатністю України випустити внутрішні чи зовнішні облігації", - йдеться в документі.
СБ підкреслив, що підвищення тарифів на енергоносії для населення та комунальних підприємств є необхідною умовою стабільного прогресу в критичних областях.
У 2012 р. повинна погасити борг перед МВФ на суму 3,72 млрд доларів. Разом з тим Україна хоче отримати 10 млрд доларів нових кредитів.
Нагадаємо, програма співпраці України і МВФ stand-by, схвалена в липні 2010 р., передбачає виділення Україні кредиту на суму 15 млрд 150 млн дол під ставку 3,5% річних. Термін дії програми становить 2,5 роки. Відразу після схвалення програми співпраці Україна отримала перший транш у розмірі 1 млрд 890 млн дол. Рішення про виділення другого (і останнього) траншу в розмірі 1 млрд 500 млн дол рада директорів МВФ ухвалила 22 грудня 2010 року.
У 2011 р. траншу МВФ Україна не отримувала. Київ втратив можливість отримати від МВФ три квартальні кредити в розмірі приблизно 1,5 млрд дол кожен в рамках програми stand-by загальним обсягом 15,5 млрд дол. через порушення погоджених з фондом термінів проведення пенсійної реформи (вступила в силу з 1 жовтня) і підвищення тарифів на газ.
Нагадаємо, за даними Мінфіну, станом на 31 грудня 2011 р. державний борг України становив 357,27 млрд грн (75,44% від загальної суми) або 44,7 млрд дол.
За матеріалами:
УНН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас